Te davne 1986. godine favoritkinje za odlazak na Euroviziju bile su Neda Ukraden i Lepa Brena, a u glasovanju su sudjelovale televizije svih zemalja bivše Jugoslavije.

Eurovizija tradicionalno donosi i dozu skandala. Jedna takva situacija odigrala se i prije 37 godina na Jugoviziji, tadašnjem izboru za Pjesmu Eurovizije.

Lepa Brena
Instagram 

Pobijedila je Doris Dragović, a to je izazvalo šok. Naime, Doris je trebala s grupom 'More' nastupiti na Jugoviziji kao predstavnik TV Titograda na izboru u Prištini, ali grupu je napustila neposredno prije natjecanja. Željela se posvetiti solo karijeri, te je predstavljala TV Zagreb s pjesmom 'Željo moja' koju je napisao Zrinko Tutić.

Prisjetio se toga i estradni menadžer Zoran Škugor u razgovoru za Story nakon smrti Jasmina Stavrosa. Naime, upravo je Stavros pomogao Doris da izgradi solo karijeru.

Doris Dragović na nastupu
Ivo Čagalj/Pixsell 

'Rekao mi je da bi ona napustila bend, da bi išla u solo vode, te me pitao jesam li spreman to preuzeti. Tad sam se dogovorio s Televizijom Zagreb, odnosno Silvijom Humom koji je bio urednik zabavnog programa, da Doris nastupa na Jugoviziji. Angažirao sam Zrinka Tutića da napiše pjesmu i tako je nastala 'Željo moja' s kojom je pobijedila na Jugoviziji i otišla na Eurosong. Album smo završili u par mjeseci, a ona je postala najpopularnija pjevačica u Jugoslaviji', prisjetio se.

Prije finala se pisalo da RTV centar neće dati svoj glas Doris. Televizija Zagreb pak nijedan glas nije dala Nedi Ukraden jer je ona te godine napustila diskografsku kuću Jugoton i prešla u Diskoton.

Neda Ukraden
Story press 

Unatoč tome, kružila je glasina da će Neda svejedno pobijediti jer je njen odlazak na Eurosong već dogovoren. Nitko nije vjerovao da će Doris pobijediti, a za 'Željo moja' se govorilo da je više za Splitski festival nego za Eurosong.

No dogodilo se upravo ono u što nitko nije vjerovao. Doris je na Euroviziji te godine osvojila 11. mjesto.