Večeras se u Liverpoolu održava prva polufinalna večer Eurosonga na kojoj nastupaju hrvatski predstavnici, Let 3, s pjesmom 'Mama ŠČ'. Stoga smo vas odlučili podsjetiti na tri najbolja rezultata koja su naši predstavnici ostvarili na tom spektakularnom glazbenom natjecanju.

Najbolje plasmane 'Lijepe naše' na Eurosongu ostvarile su Splićanke: Doris Dragović, Danijela Martinović i Maja Blagdan. Krenimo kronološkm redom.

Maja Blagdan, 1996. godina – 4. mjesto

Maja je 1996. predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Oslu gdje je uspjela osvojiti visoko 4. mjesto. Tamo je postavila rekord za najvišu notu ikad otpjevanu na Eurosongu, a laskavi rekord s notom Bb6 držala je sve do ove godine kad je izraelska predstavnica Eden Alene otpjevala ton B6. Godinu dana kasnije osvojila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

2001. se povukla sa scene, a posljednji album koji je objavila nosio je ime 'Moje ime je ljubav'.

Inače, Maju je susjeda u zgradi, u kojoj je inače bila predstavnica stanara, optužila da je trovala mačke u dvorištu. Susjeda je uz tekst priložila i fotografiju hrane za mačke u kojoj se nalazio otrov za štakore. Osim toga, tvrdila je i da je pjevačica prije svojevremeno pokrenula peticiju da se mačke iz dvorišta 'uklone'.

Blagdan je sve optužbe negirala u objavi na društvenoj mreži.

Danijela Martinović, 1998. godina – 5. mjesto

Danijela Martinović dva puta je odnijela pobjedu na Dori. Prvi put je statuu Dore u ruke primila 1995. godine kao članica grupe Magazin nakon pobjede s pjesmom 'Nostalgija' koju je otpjevala s opernom pjevačicom Lidijom Horvat Dunjko.

Tri godine poslije, u suradnji s bivšim partnerom Petrom Grašom, domaćoj je publici predstavila pjesmu 'Neka mi ne svane' s kojom je 'pomela' konkurenciju. Petar je tadašnjoj partnerici napisao glazbu i tekst za nekoliko pjesama, među kojima je najpoznatija ‘Neka mi ne svane’. Tada je u Birminghamu osvojila visoko peto mjesto, što je jedan od najboljih hrvatskih plasmana na tom natjecanju.

Doris Dragović, 1999. godina – 4. mjesto

Spektakularan nastup dalmatinske dive, Doris Dragović, mnogi fanovi Eurosonga i danas pamte. Hrvatsku je predstavljala s pjesmom 'Marija Magdalena' koju joj je napisao i skladao Tonči Huljić. Iako su mnogi smatrali da je te godine, u Jeruzalemu, trebala odnijeti pobjedu, dogodio se skandal te je Doris završila na četvrtom mjestu. 

Zbog muških vokala koji se čuju u matrici EBU je htio diskvalificirati Hrvatsku, a kažnjeni smo s oduzimanjem bodova na kraju natjecanja.