Jedna od najvećih glazbenih zvijezda na ovim prostorima,Lepa Brena, rođena je kao Fahreta Jahić, a svoj čuveni nadimak dobila je davne 1975. godine, još u srednjoškolskim danima.

Za sve je kriv njen košarkaški trener, što je pjevačica ispričala u svom dokumentarnom filmu 'Lepa Brena - godine Slatkog greha'. 

Lepa Brena
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

'Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer.Treneru je bilo kompliicirano dozivati me: 'Fahreta, Fahreta!' Igrala sam kao centar ili bek. Moje kolegice bile su Mila, Kata… Sve neka kratka imena. I kaže on meni: 'Ja ću tebe zvati Brena'. Ja kažem: 'TKo je ta Brena?!' Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti ljepša', otkrila je pjevačica jednom prilikom i dodala:

Lepa Brena
Kurir 

Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, sjetila sam se tog događaja i tako postala Brena', ispričala je folk diva kojoj je 1981. godine pokojni Milovan Ilić Minimaks ispred Brena dodao i Lepa, pa je tako nastao nadimak pod kojim se pjevačica proslavila.

Saša Popović
Nemanja Nikolić/Kurir