Poznata glumica Mira Furlan preminula je prije tri godine, u 65. godini života, uslijed komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila. Do posljednjeg dana uz nju je bio suprug, redatelj Goran Gajić, za kojeg je glumica nerijetko javno isticala da je ljubav njenog života.

Mira Furlan, Goran Gajić i Marko Lav Gajić
Grgo Jelavić/Pixsell 

Mira i Goran voljeli su se punih 35 godina, a upoznali su se na jednom njenom nastupu 1986. godine u okviru grupe Le Cinema u kojoj je pjevala.

Od tog trenutka Mirin život se pretvara u kofere, budući da je započela život na relaciji Zagreb - Beograd.
Zbog veze s Goranom, Mira je trpjela torturu medija te su je deklarirali kao izdajicu koja je naklonjena Srbiji. Oduzet joj je bakin stan, dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, a uz sve to, stizale su joj i prijetnje smrću. Mira i Goran ubrzo su odlučili spakirati kofere i uputiti se u SAD gdje su i nastavili svoj život.

Mira Furlan
Goran Kovačić/Pixsell 

Odluka o odlasku u daleku prekooceansku zemlju nije bila laka, ali kako je Goran jednom prilikom otkrio, bila je jedina opcija pobjeći što dalje od Hrvatske i Srbije.

'Odluka nije bila nagla, nego racionalna i dobro promišljena. Znali smo da se nećemo moći nositi s tim kaosom i tom količinom mržnje. Nije nam palo na pamet ostati ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, gdje sam živio od studentskih dana. Otišli smo jer smo pokušavali sačuvati zdrav razum. Sve ono što se dogodilo s Mirom, otkaz u kazalištu, medijski linč, bila je ne kap koja je prelila čašu, nego vodopad', otkrio je Goran svojevremeno.