Legendarna glumica jugoslavenske kinematografije, Mira Furlan, koja je i u Hollywoodu ostvarila zapaženu karijeru, preminula je u siječnju  2021. u 66. godini, od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila. Na posljednjoj stranici posthumno objavljene biografije 'Voli me više od svega na svijetu', suprug Mire Furlanopisao je trenutak kad se preselila u vječnost.

'Mira je posljednji put udahnula 21. siječnja 2021, u našem vrtu. Držala je za ruku svog sina i mene, svog muža', napisao je njen suprug, redatelj Goran Gajić.

Mira Furlan
Goran Kovačić/Pixsell 

Mnogobrojne poznate ličnosti prisjetile su se dana kad su sarađivali s jednom od najljepših glumica bivše Jugoslavije, ali su opisali i u kakvom im je sjećanju ostala kao osobat. Sergej Trifunović je u emisiji na K1 televiziji, u znak sjećanja na nju rekao: 'Miro volim te, samo ću tako reći. Voljet ću te u sljedećih šest života, i hvala ti što si nas obogatila, hvala ti što si postojala u mom životu i hvala Bogu što sam s tobom dijelio kadar'.

'Poanta priče je što je ona zaista bila jedna od heriona bivše Jugoslavije. Mogu reći, na neki način - nesretna heroina', izjavila je Katarina Radivojević. Druge Mirine kolege i prijatelji iz javnog života navode da je umjetnica lijepo svirala i pjevala, bavila se jogom, te da je bila multitaletntirana. 'Zaista je za nju vezana ljepota. Ljepota talenta, ljepota ličnosti. Čitajući njene knjige, shvatite da je u pitanju ljepota duše', navodi glumica MIlena Vasić i dodaje 'Velika Mira Furlan, što reći...'.

Mira Furlan
Marko Prpić/Pixsell 

Bila je jedna od najvećih glumica tog doba. Rođena je u Zagrebu 1955. godine, i od malih nogu je bila zaljubljena u američki rock and roll i glumu.

'Bila je strašno osjetljiva na život', počeo je svoju priču redatelj Rajko Grlić. I kad je počeo taj progon na nju, ne znam kako bih to drugačije rekao, kad su je izbacili iz Hrvatskog narodnog kazališta, njene kolege... I kad je sve krenulo tako krivo, to je nju beskonačno boljelo i taj bol nikada iz nje nije izašla. Ostala je zauvijek s tim ožiljkom, i ta bol se vidjela kod nje.'

Mira je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, sve dok nije dobila otkaz i emigrirala u Ameriku 1991. zbog prijetnji smrću koje je svakodnevno dobivala. Preživjela je medijski linč koji je trajao godinama, praćen šutnjom njenih kolega.

Mira Furlan
Goran Kovačić/Pixsell 

'Nije pristala otkazati Beograd, kako bi ispala fer i gotivna u očima svojih zagrebačkih kolega, već je smatrala da je kazalište ispred svega', ističe Trifunović. 'I onda se dogodilo to da su joj u Zagrebu dali nagradu, a onda su joj za dvadeset dana oteli stan u centru Zagreba. Ona je nekako jedan od najtragičnijih ličnosti ovih naših prostora', objašnjava on.

Nakon svega što je doživjela, Mira je spakirala kofere i sreću našla u Americi u kojoj je živjela skroro 30 godina, sve do samog kraja. Od svojih sugrađana tad se oprostila potresnim pismom: 'Ovim putem želim zahvalitim svojim sugrađanima koji su se pridružili ovoj usputnoj hajci na mene. Iako usputna, ona će zauvijek promijeniti moj život', rekla je tada Mira Furlan.

Podsjetimo, Mira je u javnosti i medijima prozvana izdajicom jer je u jesen 1991. godine odlučila na BITEF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Beogradu, izvesti predstavu 'L'Illusion Comique'. Bila je žena prekrasne kose, sanjivih očiju, zaraznog dječjeg smijeha i čvrstog stava, odigrala je više od 50 filmskih i televizijskih uloga. Otkad je stupila na pozornicu, bila je na glasu kao jedna od najboljih i najzaposlenijih glumica Hrvatske i Jugoslavije, ali s ratnim događanjima došle su i prijetnje i neizdrživ pritisak zbog kojih je sa suprugom preselila u Sjedinjene Američke Države.