Slavna glumica Mira Furlan preminula je prije više od dvije godine, a za sobom je ostavila sina Marka Lava Gajića, kao i supruga, poznatog redatelja Gorana Gajića.

Inače, Mira Furlan rođena je 7. rujna 1955. godine u Zagrebu. Njena životna priča ostavila je mnoge bez daha, a smrt je, prema pisanjima medija, posljedica bizarnih okolnosti. Njen odlazak u 66. godini šokirao je cijelu regiju.

Mira Furlan, Goran Gajić i Marko Lav Gajić
Grgo Jelavić/Pixsell 

Naime, virus Zapadnog Nila bio je uzročnik teške bolesti od koje je Mira preminula. U pitanju je virus koji je prisutan tek 20-ak godina, i uglavnom prolazi bez simptoma. Prenose ga komarci, ali u malom broju slučajeva može dovesti do veoma teške kliničke slike, pa čak i smrti.

Umrla je okružena najbližima u vlastitom domu u Los Angelesu. Njen sin, Marko Lav Gajić, mnoge neodoljivo podsjeća na njegovu poznatu majku. Trenutno živi u njihovoj obiteljskoj kući u Los Angelesu, gdje je završio srednju školu pa upisao IT, a danas u tom poslu gradi i uspješnu karijeru.

Marko Lav Gajić
Facebook 

Marko nije aktivan na društvenim mrežama pa se na njegovom Facebook profilu ne može naći mnogo fotografija. Mira je prije smrti uputila potresno pismo upravo svom sinu koje se našlo u njenoj knjizi koju je posthumno objavio njen suprug Goran Gajić.

Upravo odlomak u kojem se obraća sinu i koji je tada objavljen u najavi knjige u mnogima je izazvao duboke emocije.

Mira Furlan
Goran Kovačić/Pixsell 

'Pišem li ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se događalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Želiš li uopće znati nešto o tome? Treba li ti taj težak teret, teret koji tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da ga bar nakratko odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Je li zato da 'bolje razumijem samu sebe' pokušavajući detektirati skrivenu 'priču' u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?

Mira Furlan i Goran Gajić
Grgo Jelavić/Pixsell 

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s riječima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), dogodilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mjestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas istjerale iz naših domova izvojevale globalnu pobjedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sjećanja na daleko mjesto i daleko vrijeme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svijetu', stoji u odlomku knjige napisane na 640 stranica i posvećene upravo Marku Lavu.