Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVDJE JE NEKOĆ ŽIVJELA MIRA FURLAN: Stan u Zagrebu oduzeli su joj zbog 'izdaje', a prizor ispred zgrade ganuo je mnoge

Pokojna Mira Furlan nekoć je živjela u Petrovoj ulici u Zagrebu.

 Mira Furlan Izvor: ASAP FILMS - Album / Album / Profimedia

Pokojna Mira Furlan nekoć je živjela u Petrovoj ulici u Zagrebu gdje je nakon njene smrti u 66. godini prolaznike i fotografe dočekao emotivan prizor. Naime, obožavatelji su joj tada ispred zgrade ostavljali svijeće i cvijeće, a stan koji je naslijedila od bake tijekom rata bio joj je oduzet.

 Zgrada u kojoj je živjela Mira Furlan u Zagrebu Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Inače, čuvena glumica rođena je na današnji dan prije 68 godina, a preminula je u Los Angelesu 20. siječnja 2021. od komplikacija uzrokovanih virusom Zapadnog Nila. Bila je žena prekrasne kose, sanjivih očiju, zaraznog dječjeg smijeha i čvrstog stava, odigrala je više od 50 filmskih i televizijskih uloga.

Otkad je Mira Furlan stupila na pozornicu, bila je na glasu kao jedna od najboljih i najzaposlenijih glumica Hrvatske i Jugoslavije, ali s ratnim događanjima došle su prijetnje i neizdrživ pritisak zbog kojih je sa suprugom preselila u Sjedinjene Američke Države.

 Zgrada u kojoj je živjela Mira Furlan u Zagrebu Izvor: Marko Prpić/Pixsell

U 'obećanoj zemlji' počela je od nule te svojim trudom, talentom i karizmom stvorila uspješnu svjetsku karijeru koja je prerano prekinuta početkom godine, 20. siječnja kada je objavljena tužna vijest da je preminula u Los Angelesu. Zaraženi komarac prenio joj je bolest Zapadnog Nila s kojom se mjesecima borila, a nakon što je bitku izgubila, njezini brojni prijatelji, kolege i obožavatelji morali su se oprostiti od nje.

 Zgrada u kojoj je živjela Mira Furlan Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Godine 1986. upoznala je ljubav svog života - redatelja Gorana Gajića. Zagrepčanin je režiju diplomirao na Akademiji u Beogradu gdje je sve više radio te je zaljubljen par živio na relaciji Zagreb – Beograd, zbog čega su devedesetih doživjeli brojne neugodnosti.

S ratom je sve glasnija bila hajka na Miru te je i u javnosti i medijima prozvana izdajicom jer je u jesen 1991. godine odlučila na BITEF-u, međunarodnom kazališnom festivalu u Beogradu, izvesti predstavu 'L'Illusion Comique'.

 Mira Furlan Izvor: Goran Kovačić/Pixsell

Dobivala je prijetnje smrću, dobila je otkaz u HNK, a Zagreb joj je oduzeo spomenuti stan u kojem je odrasla - godinama je trajao sudski proces i stan joj je naposljetku vraćen. U studenome 1991. godine sa suprugom je odlučila bolji život potražiti u SAD-u, a prije toga je tjednik Danas objavio njezino oproštajno pismo u kojem je među ostalim napisala:

'Preslušavajući svoju telefonsku sekretaricu, slušajući neshvatljiv broj neopisivo odvratnih poruka svojih sugrađana, čeznula sam za samo jednom jedinom porukom nekog prijatelja. Ili čak neprijatelja. Običnog znanca. Kolege. Ali takve poruke nije bilo. Ni jednog jedinog poznatog glasa, ni jednog jedinog prijatelja – čovjek se pita da li je to moguće. Pa ipak, hvala im.

 Mira Furlan i Goran Gajić Izvor: Grgo Jelavić/Pixsell

I onim plemenitim rodoljubima koji mi ljubazno obećavaju 'masakr na srpski način' i onim kolegama, prijateljima i znancima koji mi svojom šutnjom daju do znanja da na njih više ne računam.

Hvala i svim mojim kolegama u kazalištu s kojima sam igrala Držića, Molièrea, Turgenjeva i Shawa, hvala im na njihovoj šutnji, hvala im na tome što nisu pokušali barem razumjeti, ako ne pravdati, moje pismo povodom igranja predstave na BITEF-u, pismo u kojem sam pokušala objasniti da je igranje predstave u ovom času za mene obrana naše zajedničke profesije koja ne smije i ne može sebe staviti u službu nijedne političke ili nacionalne ideje, koja se ne može i ne smije sputavati političkim ili nacionalnim okvirima, jer se to naprosto protivi njenoj prirodi, koja mora, i u najgorim trenucima uspostavljati mostove i veze, kojoj je strana svaka nacionalna međa, koja je, u samoj svojoj biti, profesija koja ne pozna i ne priznaje granice.

 Mira Furlan Izvor: Antonio Ahel/Pixsell

Ja u svakom slučaju mislim, znam i osjećam da je moja dužnost, dužnost naše profesije da gradi mostove. Da ne odustaje od suradnje i zajedništva. Ali ne nacionalnog. Profesionalnog. Ljudskog. I onda kad je najužasnije, kao što je to sada, trebalo bi inzistirati, do zadnjeg daha, na uspostavljanju i održavanju veza između ljudi. To je ulog za budućnost.'

Nakon 11 godina hrvatska publika ponovno ju je gledala na kazališnim daskama zahvaljujući Teatru Ulysses gdje su je od njegova osnutka zvali kolega i prijatelj, glumac Rade Šerbedžija te redateljica Lenka Udovički, a njezina 'Medeja' pobrala je samo pozitivne kritike.

Povezane vijesti