Domaća glumica Mira Furlan obilježila je cijelu jednu filmsku epohu. Njenom talentu divila se cijela regija, a nerijetko je izazivala brojne reakcije i svojim otvorenim stavovima o svim važnijim temama. Zbog navedenog često se nalazila na meti kritičara, a posebno onih nacionalno orijentiranih.

Rođena je u Zagrebu, a dio života provela je u Beogradu. Međutim, tijekom ratnih godina nije bila po mjeri ni onima iz Hrvatske, a ni onima iz Srbije.

Mira Furlan
RTS/PrintScreen 

Često je posjećivala psihijatra, zbog čega je, također, bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake, a dnevno je dobivala oko 50 prijetnji smrću.

Mira Furlan se zajedno sa suprugom Goranom 1991. godine seli u Sjedinjene Američke Države. Kako bi se tamo snašla, koristila se kontaktima koje joj je dala kolegica Milena Dravić. U početku nije bilo nimalo lako. U nepoznatoj državi kao i većina ljudi, radili su sve dostupne poslove kako bi financijski mogli stati na noge.

Mira Furlan, Goran Gajić i Marko Lav Gajić
Grgo Jelavić/Pixsell 

Goran je tako promijenio nekoliko poslova, radio je kao dostavljač, asistent u montaži, a kasnije i kao montažer. Za to vrijeme, glumica je radila kao konobarica, prodavačica, a potom i prevoditelj.

'Goran je nosio hladnjake na šesti kat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati', rekla je svojevremeno glumica.

@previouslyonlost rest in peace to a beautiful, talented soul. keeping her loved ones in my thoughts and prayers today ❤️ #lost#losttvshow#mirafurlan♬ I’ll Be A Sky - The Tallest Man On Earth

Poslije nekog vremena mogla je vratiti se glumi, svom pozivu u kojem je bila podjednako uspješna na svim stranama svijeta. U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji 'Izgubljeni' koja je ostvarila planetarni uspjeh.