Nova školska godina nedavno je započela, a među poznatim osobama ima onih koji su napravili velike karijere, ali se ne mogu pohvaliti uspjehom u školi. Primjera radi, Mariji Šerifović glazba itekako ide od ruke, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja koje je osvojila širom regije i svijeta, ali zato školu baš i nije voljela. I nije jedina.

Pjevačica je u rodnom Kragujevcu završila osnovnu i srednju školu. Nerado je išla na nastavu, pa je zbog toga u četvrtoj godini gimnazije jedva završila razred. Marija nije s uspjehom završila razred, pa je zbog toga nastavni vijeće uputilo na polaganje razrednog ispita iz čak četiri predmeta.

Marija Šerifović
Instagram 

'Marija Šerifović, kći Rajka i Verice – glazbenice, rođena 14. studenog 1984. godine u Beogradu. Nije s uspjehom završila razred, već se upućuje na polaganje razrednog ispita iz: sociologije, filozofije, francuskog jezika i tjelesnog odgoja', piše u ovom godišnjaku. Iz svega se može zaključiti da je do slanja Marije na razredni ispit došlo zbog velikog broja izostanaka sa satova. Zakon propisuje da se učenik upućuje na razredni ispit ako nije sudjelovao na trećini satova od ukupnog fonda za jedan predmet, što je u praksi oko 25 izostanaka iz jednog predmeta.

I sama Marija je jednom prilikom istaknula kako je željela upisati srednju glazbenu školu, ali pošto nije stigla spremiti se za prijemni, upisala je Prvu kragujevačku gimnaziju.

'Izabrala sam čuvenu gimnaziju, samo zato što je bila u zgradi do glazbene škole. Nisam imala preveliku želju baš tu gimnaziju pohađati, ali sada sam sretna što je sve tako ispalo, jer ni u jednoj drugoj ne bih stekla opće znanje kao što sam u njoj. Prve dvije godine su mi bile super, a poslije sam više bila ispred škole nego u njoj, jer je počeo moj interes za glazbu. Sam bog mi je poslao učitelja Milanka Stefanovića da mi bude razrednik, jer me je pokrivao kad sam popustila u školi. On je bio glazbenik u slobodno vrijeme, svirao je romanse na harmonici, pa je razumio moju potrebu za glazbom. Drugi profesori nisu bili blagonakloni prema meni kao on. Previše su trenirali strogoću na meni. Pošto nisu bili predivni, razrede sam završavala kao dobar ili vrlo dobar učenik. Da budem iskrena, ne nosim fantastične uspomene iz srednje pošto profesori nisu imali razumijevanja za mene', ispričala je ona u jednom intervjuu. Mnoge poznate osobe su, poput Marije, imale probleme u školi, pa su tako zbog loših ocjena završavale na popravnom ispitu.

Miloš Biković, koji je sada jedan od najtraženijih glumaca u Rusiji, svojevremeno je pao na popravnom – i to iz ruskog jezika, koji sada govori kao materinji.

'Razrednica u gimnaziji mi je predavala ruski i u prvom razredu me je oborila, dala mi jedinicu. To je bio prvi put da sam bio nedovoljan na polugodištu. Kasnije sam zavolio ruski, otkrio Dostojevskog, čitao djela i umišljao da sam neki od njegovih junaka, neki ruski bogotražitelj', ispričao je svojevremeno Biković.

Miloš Biković
Antonio Ahel/ATAImage/Pixsell 

Saša Lošić Loša i gitarist Mladen Pavić Pava ušli su u povijesz Prve sarajevske gimnazije kao jedini učenici koji su pali na popravni ispit iz tjelesnog odgoja. Do Lošine generacije samo je Brega imao najnižu ocjenu iz tog predmeta.

'Pava i ja smo pali na popravni jer nismo dolazili cijele godine na satove tjelesnog odgoja. Profesor nam je dao najnižu ocjenu i rekao: 'Ovo morate nekako odraditi.' Zadao nam je da preko ljeta kopamo kanal za vodovod koji se postavljao u školskom dvorištu. I Brega je pao na popravnom iz tjelesnog desetak godina ranije. Mi smo jedina tri učenika u povijesti Prve sarajevske gimnazije koja su zamalo izgubili godinu zbog tjelesnog', prisjetio se jednom Loša.

Saša Lošić Loša
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

Pjevač Saša Matić, koji je prije 24 godine započeo uspješnu karijeru, pored gimnazije ima završenu i srednju glazbenu školu, otkrio je svojevremeno za novu.rs da je zamalo pao posljednju godinu. Kako je otkrio, pred kraj školovanja nije znao apsolutno ništa od programa koji je trebao položiti, a profesor ga je upozorio da će ponavljati razred.

'Profesor mi kaže da ću ponavljati, jer nemam pojma gradivo. Ja sam ga uvjeravao da neću. Sjednem, proučim lijepo ispitni program i u lipnju, u zbornici glazbene škole, lijepo piše Aleksandar Matić, nagrada za najbolje interpretiran ispitni program u cijeloj glazbenoj školi ‘Kosta Manojlović’, otkrio je pjevač.

Saša Matić
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL 

Profesor mu je tada rekao da mu s jedne strane čestita, ali s druge strane da nije vidio većeg idiota u karijeri.

'Uvijek smo bili tema na nastavničkom vijeću. Cijela ta ekipa, jer smo mi svirali zajedno kad se završi nastava. Prijepodne je gimnazija, popodne glazbena škola, a navečer svirka. Ja ne znam kada sam spavao. Meni je danas jako žao što nisam upisao Akademiju i što je nisam završio. Valjda smo bili mlađi i puni elana i valjda smo se htjeli dokazati', priznao je Saša Matić.