Izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije, poznatiji kao Dora, ove će se godine održati u studijima Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju, objavili su organizatori, odnosno HRT, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u Opatiji gdje se Dora održavala svih ranijih godina.

Gledatelji HRT-a tako će krajem veljače moći uživati čak tri dana u glazbenom spektaklu. Predviđene su tri večeri - dvije polufinalne koje će se održati 22. i 23. veljače te finalna večer koja će se održati u nedjelju, 25. veljače.

Dora
Goran Kovačić/Pixsell 

Za kristalni kipić borit će se 24 domaća izvođača, a uoči nadolazeće Dore 2024. prisjetili smo se najboljih plasmana Lijepe naše na Euroviziji.

Naime, od prvog nastupa 1993. godine Hrvatska je na Eurosongu sudjelovala čak 22 puta, a najbolji rezultat bio je četvrto mjesto koje dijele dvije dive hrvatske glazbe. Maja Blagdan je s pjesmom 'Sveta ljubav' 1996. godine u Oslu osvojila četvrto mjesto i tako se upisala u povijest najpopularnijeg glazbenog natjecanja otpjevavši najviši ton u povijesti Eurosonga. Maja je držala rekord sve do 2021. godine kad ju je nadjačala Izraelka Eden Alene u pjesmi 'Set me free'.

Tri godine kasnije, točnije 1999. godine Majin je uspjeh ponovila i jedna od naših najuspješnijih pjevačica - Doris Dragović. Doris je Hrvatsku u Jeruzalemu predstavljala s pjesmom 'Marija Magdalena', a mnogi obožavatelji Eurosonga tad su tvrdili da je upravo ona trebala pobijediti te da je spomenuta pjesma jedna od najboljih u povijesti ovog glazbenog natjecanja.

Međutim, prije samog početka Eurosonga izbio je veliki skandal zbog kojeg se još uvijek govori da je Hrvatska kažnjena oduzimanjem bodova na kraju samog natjecanja. Zbog muških vokala koji se čuju u matrici EBU (Europska unija radiotelevizija) htio je diskvalificirati Hrvatsku.

Bilo kako bilo, činjenica je da ove dvije dame nitko dosad nije uspio skinuti s trona rekorderki Eurosonga. Za petama im je jedino Danijela Martinović koja je 1998. godine s pjesmom 'Neka mi ne svane' osvojila peto mjesto u Birminghamu.