Medijima je odjeknula vijest da je udovica Tome Zdravkovića 'srušila' YouTube kanal najveće domaće izdavačke kuće i sve to zbog procenta od zarade koji nije dobivala.

Naime, vodeća diskografska kuća Croatia Records jučer je ostala bez svog YouTube kanala. U sekundi su nestali spotovi i pjesme nekih od najvećih estradnih zvijezda poput Miše Kovača, Meri Cetinić, Dina Merlina, Dražena Zečića, Josipe Lisac i drugih.

Tim povodom oglasio se vlasnik diskografske kuće Croatia Records.

Želimir Babogredac
Slaven Branislav Babić/Pixsell 

'Mi kao firma imamo 50 YouTube kanala te je jedan od njih napadnut zbog tri pjesme. Pokazali smo ugovore u Londonu i to je trebalo biti riješeno, ali onda je kanal pao. Naši ljudi u Londonu čine čuda da se kanal vrati, ali je jako komplicirano. Vjerujem da će šteta biti minimalna', rekao je Želimir Babogredac (70) za 24 sata.

Njihov glavni YouTube kanal je blokiran od 31. listopada, a iako je Babogredac prvotno tvrdio da je kanal hakiran, čini se da ipak nije tako.

Gordana Zdravković
Petar Aleksić/Kurir 

Portalu 'Ravno do dna' javio se Mirko Ćajić u ime firme Connect Network sa sjedištem u Beogradu. Connect Network se bavi zaštitom autorskih prava u digitalnoj sferi, dakle na platformama kao što su YouTube, Spotify, Deezer i sličnima. Firma ima više od 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i vlasnika autorskih prava među kojima je i obitelj pokojnog Tome Zdravkovića, navodi portal.

Toma Zdravković bio je boem
PreentScreen/Nekapesmakaže 

'Problemi sa Croatia Records su krenuli prošle godine, kad je u naš tim došla obitelj pokojnog Tome Zdravkovića. Istog dana smo tražili od gospođe Gordane Zdravković sve ugovore koje posjeduje s izdavačima i naišli na velike probleme. Croatia Records je izdao više albuma bez autorskih dozvola što je krivično djelo. Pa smo tako naišli na album (vinil, CD) gospođe Amire Medunjanin s 12 sinkroniziranih kompozicija Tome Zdravkovića (album 'Za nju i njega') bez i jedne jedine autorske dozvole, što se po zakonu o autorskim i srodnim pravima vodi kao krivično djelo', ispričao je Ćajić za spomenuti portal.

Iz Connect Networka navode i da je Croatia Records na svim digitalnim platformama objavila još dvije singl kompozicije s autorskim djelima Zdravkovića, a da nisu dobivene autorske dozvole obitelj.

Toma Zdravković
Youtube/Screenshot 

Babogredac za 24 sata dodaje kako Ćajić nije zastupnik obitelji pjevača Tome Zdravkovića i dodaje da autorska prava nisu prekršena.

'Radi se o čovjeku koji se predstavlja kao zastupnik, a to nije. Mi smo ga uvijek ignorirali jer on nije legitimni zastupnik obitelji. Jednostavno, on nije naš nivo', zaključuje Babogredac.