Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNA OD NAJVEĆIH LJUBAVI NA ESTRADI: Bili su u brakovima kad su se upoznali, a jedan poziv doveo je do tragedije

Autor Kristina Zrilić

Unatoč uspješnoj karijeri i ljubavnoj priči s Arsenom Dedićem, glazbenoj divi Gabi Novak nije uvijek bilo lako.

 Arsen Dedić i Gabi Novak Izvor: Story

Glazbena diva Gabi Novak rođena je 8. srpnja 1936. u Berlinu. Njen otac Đuro Novak je s Hvara, a majka Elizabeth Reiman je Njemica iz Berlina. Njezini roditelji su sepočetkom Drugog svjetskog rata iz Berlina preselili na Hvar.

U Zagrebu je završila grafički smjer u Školi primijenjene umjetnosti. Njene vokalne sposobnosti primijetio je Bojan Adamič i pozvao je da gostuje na koncertima Big Benda u Ljubljani. Uskoro je nastupila na Zagrebfestu s pjesmom 'Ljubav ili šala'. 1958. godine, pjevala je u duetu s Louisom Armstrongom na Bledskom jazz festivalu.

 Gabi Novak Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon nekoliko godina je dobila ponudu da pjeva na zapadnom tržištu, ali je odustala jer nije željela pristati na promjenu izgleda i druge uvjete. Pažljivo je birala pjesme i pjevala samo one koje su joj se sviđale za koje je smatrala da joj kvalitetom odgovaraju.

No, osim uspješne karijere, uz Gabi se u javnosti vezala i njezina ljubavna priča sa slavnim glazbenikom i kantautorom Arsenom Dedićem. Njih dvoje su se slagali u svemu, kako privatno, tako i poslovno te je Arsen za Gabi napisao veliki broj skladbi.

Da su se savršeno slagali na svim poljima dokazuje činjenica da su ostali zajedno sve do njegove smrti, a njihovi zajednički glazbeni pothvati su postizali goleme uspjehe i popularnost.

 Arsen Dedić i Gabi Novak Izvor: Davorin Višnjić/Pixsell

Njihova ljubav nije bila na prvi pogled, nego se razvijala polako, ali sigurno. Jednom prilikom pokojni Arsen Dedić je rekao: 'Sve je išlo polako, prošli smo put prijateljstva, bili smo jedno drugome brat i sestra i jednog dana oboje shvatili kako smo jednom drugom 'namrijeti'.

Kada su se upoznali oboje su zapravo bili u braku, Gabi sa Stipicom Kalogjerom, a Arsen je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru.

'Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prijašnjih partnera, postali smo ljubavnici, pa zatim roditelji našeg Matije, a mjesec dana nakon njegova rođenja i supružnici', rekao je jednom prilikom pokojni Arsen Dedić.

 Arsen Dedić i Gabi Novak Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Također, Gabi Novak se jednom prilikom prisjetila i njihovog upoznavanja kada je gostovala na tribini Žive knjige.

'Upoznao nas je Mario Bogliuni. A Arsen je rekao: 'Nemoj ti meni pričati, valjda ja znam tko je Gabi Novak. Imao sam već u svojoj teci u Šibeniku '58. zalijepljenu njenu sliku'. I on je tu teku donio na iduću probu. Odmah sam znala da ćemo biti divni prijatelji i vrlo bliski. To nas je i vodilo cijelog života, do naše odluke da uopće krenemo zajedno - jer mi smo u jednom času zapravo odlučili da se to formira u nešto ozbiljnije, shvatili smo da je to to. Rodio nam se Matija 1973. i onda smo se vjenčali. Arsen je rekao da se nećemo vjenčati 'dok mu ja ne rodim dite', zamislite... Rekao je: 'A još ako bude muško, onda si moja do kraja života', ispričala je glazbena diva.

Njihov susret dogodio se 1958. godine, za njihovu vezu u medijima se saznalo 1973. godine. Tada su trebali krenuti na turneju u SSSR na koju je u prvotnoj varijanti trebala ići Josipa Lisac pa je na njezino mjesto uletjela Gabi.

Gabi Novak i Arsen Dedić s pjesmom Ti u mom životu
Izvor: YouTube

Tada su mediji saznali da par planira i vjenčanje koje se i dogodilo nakon rođenja sina. Zanimljivost koja je manje poznata javnosti jest ta da je glazbena diva prije nego je rodila Matijuimala spontani pobačaj. Naime, netko ju je nazvao i rekao da je Arsen imao nesreću i da je izgorio.

'Taj je šok izazvao pobačaj, a kasnije se pristala udati za mene i rodio nam se Matija', ispričao je jednom Dedić.

 Matija Dedić i Gabi Novak Izvor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako je jedan od težih trenutaka bio onaj kada je sredinom 2000-ih Arsenu u bolnici u Padovi transplantirana jetra, on se tada uspješno oporavio te je u bolnici napisao zbirku pjesama 'Padova'.

Arsen je 2015. godine preminuo u 78. godini od sepse u KBC-u Zagreb, a Gabi je nakon njegove smrti ispričala kako joj je suprug uvijek govorio da ako mu se nešto dogodi, da ona mora ići dalje, a najviše zbog zajedničkog sina.

Povezane vijesti