Jedna od najuspješnijih pjesama sarajevske grupe Indexi 'Bacila je sve niz rijeku' nastala je na osnovu istinitih događaja. U njoj se, kako je svojevremeno ispričao Kemal Monteno, kriju dvije ljubavne priče. Jedna je od njegovog prijatelja Davorina Popovića, pjevača Indexa.

Glazbu je napisao basist legendarne jugoslavenske grupe Fadil Redžić, tijekom turneje po Sovjetskom Savezu. Kako je jednom prilikom ispričao, uhvatila ga je tuga jer je bio daleko od supruge, pa je zasvirao na gitari i tako je nastala glazba za bezvremenski hit koji i sadašnje generacije rado slušaju.

'Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, usred terase… ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst', rekao je.

Monteno je ispričao kako je svoju zaljubljenost u jednu djevojku iz Čapljine pretočio u stihove.

'Što ću, zaljubio se. Pođem ja u Čapljinu nju potražiti, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa... I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stupnjeva, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje, cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je 'stajala je usred bašte ko najljepši cvijet', otkrio je jednom prilikom Monteno.

Kemal Monteno
Story 

Ali, u stihove je utkana i nesretna ljubav Davorina Popovića. On se družio s jednom djevojkom iz Sarajeva. Bio je ludo zaljubljen u nju, veza je bila ozbiljna, ali ona se nije htjela udati jer nije bila spremna na tako veliki korak.

Međutim, ostala je u drugom stanju i par je odlučio vjenčati se. Ipak, djevojka se pred taj čin predomislila, abortirala je i otišla od Popovića. To opisuju stihovi 'nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet'.