Jedna od najljepših ljubavnih priča na srpskoj sceni je između redatelja Emira Kusturice i njegove supruge Maje, s kojom je u braku 40 godina i imaju dvoje djece Stribora i Dunju.

'Viđali smo se neko vrijeme i prije nego što sam otišao na fakultet u Prag odlučio sam prekinuti vezu. Smislio sam neku priču i čak joj rekao da imam drugu djevojku. Tužna, otišla je suznih očiju. Poslije toga, spakirao sam svoje stvari i otputovao u Prag', započeo je Kusturica svoju priču.

Emir Kusturica.jpg
FRED DUFOUR / AFP / Profimedia 

'Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem 'šanera' Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena - Fellinijev 'Amacord' i ja sam bio u dilemi - da ostanem gledati film ili da odem u Sarajevo? Ujutro sam uhvatio vlak i preko Horgoša, Beograda i Zagreba navečer stigao u Sarajevo', ispričao je Emir, ali tada nije uspio ni vidjeti Maju.

Sljedećeg vikenda emir je opet sjeo u vlak za Sarajevo u nadi da će ovaj put imati više uspjeha.

'U vlaku sam bio s nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim potražiti Maju, ali opet je nisam vidio. Tad sam saznao da i dalje hoda sa sinom Bebe Selimović. Po povratku u Prag dočekuje me nova obavijest: 'Zbog nezapamćenog zanimanja Fellinijev 'Amacord' se prikazuje još jednom'. Ja opet odem u kino i, naravno, zaspem poslije prve scene. Pojedine moje kolege Poljaci više nisu htjeli sa mnom razgovarati, zvali su me balkanski divljak jer nisam ispoštovao ostvarenje filmskog maga kao što je Fellini', pričao je Kusturica dok su ga studenti slušali bez daha.

Emir Kusturica
Story 

Tek narednog ljeta se konačno uspio ponovno vidjeti s Majom.

'Sjeli smo popiti kavu i onda me je upitala: 'Jesi li čuo da je Fellini napravio jedan divan film, jesi li gledao 'Amacord'?. Ja onako kao usput kažem: 'Ma, tko nije?'. Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom kinu Romanija gledali Fellinijev 'Amacord', a vjenčali smo se mjesec dana kasnije. Što sam vam htio reći ovom pričom - čovjek uvijek treba dati prednost životu, a ne fikciji', zaključio je čuveni redatelj.

Emir Kusturica
VALERY HACHE / AFP / Profimedia 

Zanimljiv je podatak da su Maja i Emir Kusturica 2015. godine odlikovani medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i obiteljske sreće 'Sveti Petar i Fevronija', koja se dodjeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina. Medalja i plaketa uručeni su im u 'Ruskom domu' u Beogradu, a dobili su ih na inicijativu stanovnika grada Muroma koju je podržala Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsjednika Rusije.