Ono što je regionalnoj javnosti manje poznato je to da je filmski redatelj Emir Kusturica 2005. godine promijenio vjeru. Krstio se u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog.

Emir Kusturica
ČTK / Profimedia 

Tvrdio je da je njegov otac Murat bio ateist, a da se izjašnjavao kao Srbin.

'Oca prije svega, koji je bio zagledan u ideale. To je izvor mog identiteta. Moj otac se zvao Murat, ali on je prije svega bio Srbin, čak i više od onoga što moj ukus može primiti. Drugi aspekt, kulturološki, mnogo je značajniji, jer se i Andrić, koji je moj literarni i filozofski ideal, vezao za ovu stranu, ona stradava najviše i kada čovjek bira gdje će, logično je da je uz one kojima je najteže. To je bila moja odluka. Tu odluku sam donio kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugoslaven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porijekla, jer je moje shvaćanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo', kazao je Kusturica jednom prilikom.

Emir Kusturica
Story 

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005. godine.

'Moja obitelj djelomično je preobraćena u islam, ali je i dalje prakticirala pravoslavlje. Nitko u mojoj obitelji nije ispovijedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi kršćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, kršćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto vjerujem u kulturu, vjerujem i u Boga. Vjerujem da se on javlja kroz kulturu', objasnio je za medije.

Emir Kusturica
BORIS HORVAT / AFP / Profimedia