Čuvena pjevačica narodne glazbe Šemsa Suljaković postala je majka još dok je bila maloljetna.

Naime, sa samo 16 godina sklopila je brak sa svojim godinu dana mlađim prijateljem i zajedno su dobili sina Almira. Ipak, njihov brak nije dugo potrajao. Kad su postali punoljetni odlučili su se razvesti.

Nakon ovog kraha braka, Šemsa se potpuno distancirala od svih i sama nastavila odgajati sina. Tad još uvijek nije ni slutila da će započeti glazbenu karijeru i biti jedna od legendi narodne glazbe. U medijima se svojedobno pisalo i da je Šemsa zapravo napustila sina i dala ga na čuvanje, no o tome nikada nije željela govoriti u javnosti.

Šemsin talent bio je otkriven kad je jednom prilikom s prijateljima otišla u kafić i opustila se uz glazbu i zapjevala. Nije primijetila da se na njenom stolu nalazi mikrofon i da je svi mogu čuti. Oduševljen njenim glasom, vlasnik kafića pozvao ju je da pjeva u ovom lokalu.

Svoje novo zanimanje dugo je skrivala od obitelji. Nakon sedam godina pjevanja u kafiću snimila je i prvi singl 'Otišla je ljubav s našeg kućnog praga'. Pjesma je u to vrijeme bila dosta popularna, međutim mnogi nisu ni znali da je ona pjeva. Veliki uspon u karijeri zapravo doživljava 1981. godine kad se priključuje 'Južnom vetru'. Nastupali su širom Europe i punili dvorane, a njihovi se hitovi i danas slušaju diljem regije na brojnim slavljima.

Ploču za koju kaže da je bila najuspješnija u njenoj karijeri Šemsa je objavila 1986. godine pod naslovom 'Pristajem na sve'. Skoro svih devet pjesama su za kratko vrijeme postale veliki hitovi. Na tom albumu, pored naslovne, našle su se i pjesme 'Zar za mene više sreće nema', 'Mi se volimo', 'Stegni me bar još jednom', 'Što me pitaš', 'Svako me proleće na tebe seti', 'Dokle da se kradom sastajemo' i druge.

Šemsa Suljaković
Youtube/Screenshot 

Iako je u glazbi pomjerala granice, one druge, zapisane u atlasima, ostavile su joj veoma bolne uspomene.

'Prvi put sam u Jugoslaviju došla tek poslije rata 1996. Do tada sam već cijelu obitelj izbavila i odvela u Švedsku. Tako je Bog htio, a Bog je veliki… Bog je najveći. Moj sin nije mogao izdržati u Švedskoj, brzo se vratio u Sarajevo. Rekao mi je: 'Majko, uvenut ću ti ovdje kao biljka'. Teško mi je o tome pričati… Sin mi je bio ranjen, ali slučajno. Neki zalutali metak ga je pogodio i prošao mu kroz glavnu arteriju. Moj sin jedinac, nije mi bilo nimalo lako. Eto, hvala Bogu, dočekala sam unučad i snahu koja je divna', rekla je Šemsa jednom prilikom.

Inače, pjevačica je prije 12 godina kao posljedicu svega pretpljenog u životu doživjela i infarkt.

'To je posljedica bolnih i neželjenih trenutaka. Infarkt sam doživela u Australiji. Dalekoj, predalekoj od moje obitelji. Bog dragi je dao da se tu slučajno našao najbolji kardiolog klinike. Priuštili su mi apartman s prekrasnim pogledom, puštali na razglas moje pjesme, govoreći da je u njihovoj klinici operirana glazbena zvijezda iz BiH. Eto, samo dragi Bog može sve to tako posložiti', objasnila je tada pjevačica koja posebno ističe da je glazba njen lijek za sve, te da joj pomaže da sve životne nedaće zaboravi i prebrodi, ali i da u njoj budi najljepše emocije.