Pokojni skladatelj i pjevač, Sanja Ilić, napravio je čuvenu pjesmu 'Princeza' koja se 1984. godine natjecala na jugoslavenskom izboru za pjesmu Eurovizije. Iako je pjesma koju su izvodili Slađana Milošević i Dado Topić bila favorit, ipak nije otišla u Europu.

Skladatelj je 34 godine kasnije odlučio otkriti što se zapravo dogodilo te je svojevremeno otkrio nepoznate detalje.

'Ja sam jako upućen u cijelu priču. Pobjednička pjesma nije bila iz Podgorice, već iz Zagreba i to je skladatelj bio Đorđe Novković i ja sam tu pjesmu godina dana ranije čuo i tada su Zagreb i Podgorica Beogradu skidali bodove', kazao je da 'Princeza' nije jedina kojoj se to dogodilo.

Sanja Ilić
Zorana Jevtić/KURIR 

'Isto se dogodilo i s mojom pjesmom 'Baj Baj' koja je bila na natjecanju za pjesmu Eurovizije u Opatiji. Bisera je pjevala i dobila sve nagrade publike i za aranžman, ali jedan poseban žiri u kojem je tada bio neki Dejan Zagorac je odlučio mijenjati pjesmu zato što je imala strani naziv. Kao da ne treba ići Jugoslavija sa stranim nazivom u Europu, baš onako grozno, komunistički', kazao je.

Inače, Jugoslaviju su 1984. Godine na Eurosongu predstavljali Vlado Kalember i Izolda Barudžija s pjesmom 'Ciao amore'. 'Princeza' je završila tek na šestom mjestu.

Podsjetimo, avangardna umjetnica, Slađana Milošević preminula je u 69. godini.

Slađana Milošević
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR