Folk diva Lepa Brena i njen suprug Slobodan Boba Živojinović optuženi su za ilegalnu gradnju kuće na zemljištu koje je u vlasništvu države. Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je optužni prijedlog protiv poznatog bračnog para zbog sumnje da su od 2019. do 2020. u Novom Beogradu bili investitori objekta koji je građen bez građevinske dozvole.

Lepa Brena i Boba Živojinović
Nenad Kostić/Kurir, Zorana Jevtić/KURIR 

'Dana 8. veljače 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je optužni predlog protiv S.Ž. i F.Ž. zbog postojanja opravdane sumnje da su u razdoblju od 2019. do 2020. godine u Novom Beogradu, zajednički, bili investitori objekta koji je građen bez građevinske dozvole, te su izveli radove na izgradnji objekta od čvrstog građevinskog materijala, prizemlje i zidovi prvog kata, a bez prethodno pribavljene građevinske dozvole i potvrde o prijavi radova, čime su kao saizvršitelji izvršili krivično djelo Građenje bez građevinske dozvole iz odredbe člana 219a stav 2 Krivičnog zakonika. Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da Treći osnovni sud u Beogradu okrivljene nakon održanog pretresa i izvedenih dokaza proglasi krivima te da im izrekne uvjetne osude tako što će im utvrditi kazne zatvora u trajanju ne kraćem od osam mjeseci i istovremeno odrediti da se ovako utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku provjeravanja od dvije godine ne izvrše novo krivično djelo, kao i da ih osudi na plaćanje novčanih kazni u iznosima ne manjim od 500.000 RSD', priopćeno je iz Tužilaštva što iznosi gotovo 4.300 eura.

Lepa Brena i Boba Živojinović bespravno gradili kuću
Kurir 

Oni su, naime, uspjeli napraviti prizemlje od čvrstog materijala i podići zidove na prvom katu kuće, bez prethodno pribavljene potrebne dozvole i potvrde o prijavi radova. Živojinovićima se, naime, ostavlja mogućnost da izbjegnu zatvor, ukoliko ponovno ne učine krivično djelo u naredne dvije godine i uplate ponaosob novčanu kaznu od najmanje pola milijuna dinara. 

Inače, u medijima je prošle godine odjeknula vijest da Brena i Boba grade kuću na zemljištu koje je u vlasništvu države, a za izgradnju nisu imali adekvatnu dozvolu. Ekipa Kurira je tada, tragom te informacije posjetila adresu gdje se nalazi dom Živojinovića i uvjerili se da ilegalni objekat nije srušen.

Lepa Brena i Boba Živojinović bespravno gradili kuću
Kurir/Privatna arhiva 

O svemu ovome, tada se prvi put oglasio i Boba Živojinović, koji je putem odvjetnika, Miše Petrovskog, poslao priopćenje.

'Želim vas informirati da je točno da smo primili rješenje Sekretarijata br. 356-470/2023 od 8.5.2023. godine, kojim je obustavljeno izvođenje građevinskih radova i naloženo uklanjanje izvedenih radova na izgradnji objekta prema rješenju. Obavještavam vas da ćemo u ostavljenom roku priložiti žalbu na navedeno rješenje Ministarstvu građevinarstva, prometa i infrastrukture RS imajući u vidu da prilikom donošenja navedenog rješenja prvostupanjski organ nije uopće ni na koji način uzeo u obzir činjenice u vidu dokumenata koje smo dostavili, a to je da je za navedeni objekat podnesen zahtjev za ozakonjenje 351.1-5330/2020 nadležnom organu Uprave, kao i objekat ucrtan u katastru nepokretnosti Novi Beograd u predmetu 952-05-225-7171/2022 u skladu sa čl. 32 Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, a što se može utvrditi u skici katastra nepokretnosti', navodi Petrovski i dodaje:

Kuća Lepe Brene.jpeg
Zorana Jevtić/KURIR 

'Smatram da su ove činjenice od ključnog značaja za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari s obzirom na to da se ne može nalagati rušenje objekta u bilo kojem postupku prije nego što se odluči pravomoćno o zahtjevu za njihovo ozakonjenje. Kako se navedeni objekt ne nalazi ni na jednom infrastrukturnom koridoru, nema nikakve potrebe za njegovim hitnim uklanjanjem, pa ćemo shodno tome tražiti donošenje privremene mjere odlaganja izvršenja navedenog rješenja, do konačne odluke od strane nadležnog ministarstva. Što se tiče informacije da je podnesena krivična prijava trećem OJT, zasad nemamo nikakvih zvaničnih saznanja o tome, niti smo od strane ovog tužilaštva obaviješteni na bilo koji način', napisao je odvjetnik.