Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena, rođena je u Bosni i Hercegovini, u gradu Brčko, gdje je živjela s obitelji sve dok slučajno nije upoznala članove benda Slatki greh i vrlo brzo postala najpopularnija osoba u Jugoslaviji.

O svom rodnom mjestu često je pričala u javnosti, ističući da je tamo provela divne trenutke odrastanja i da je često odlazila u Brčko dok su joj roditelji bili živi.

Ekipa Kurira svojevremeno je boravila u Breninom nekadašnjem susjedstvu i tako su saznali da je ona prodala očev stan te da od njegovog pogreba više nije dolazila tamo. Vrata stana otvorio je Selim Hrlović, pjevačičin daljnji rođak, koji je od nje otkupio nekretninu.

'Prošle godine kupio sam ovaj stan od Brene, ona ovdje više nema nikakve nekretnine. Otišla je odavde još kad je bila jako mlada. Ako bude dolazila u Brčko, ona ovdje u stanu uvijek može biti. Čitava nacija je ponosna na nju, a posebno mi koji smo od tu', rekao je tada Selim.

Stan Lepe Brene
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR, Nemanja Nikolić/Kurir 

Pjevačičina susjeda, koja se nije htjela fotografirati, za novinare se prisjetila Breninog djetinjstva.

'Ona se družila s mojim sinom, bila je fino dijete, uvijek nasmijana, imala je tu neku karizmu. Čula sam da joj je i majka preminula i da je to teško podnijela. Meni je samo krivo što je zaboravila svoje rodno mjesto, sve je rasprodala. Još dok su joj roditelji bili živi, ona ni tada nije nešto dolazila, znam da je otac na kraju imao samo stančić tu u blizini, koji je sada prodan. Ona je odrasla u kući kod Ličkog mosta, tu vi sad ne možete prići automobilom, ali ta kuća svakako više ne postoji. Ima ona dosta novca, mogla je i ovdje nešto napraviti, da ima u svom rodnom mjestu, ali očigledno ne želi', rekla je Kurirova sugovornica tada.

Zgrada Lepe Brene.jpg
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR, Nemanja Nikolić/Kurir