Rodna kuća Tome Zdravkovića u leskovačkom selu Pečenjevce opljačkana je prije nekoliko dana. Lopovi su uoči Nove godine iščupali ulazna dvorišna vrata i bacili ih u blato. Čini se da su itekako poznavali teren.

Ekipa Kurira stupila je u kontakt s čovjekom zaduženim za obnovu kuće legendarnog pjevača, Stanišom Cvetanovićem, i s njim razgovarali o tome šta je sve odneseno iz kuće i kolika je počinjena šteta.

Toma Zdravković
Youtube/Screenshot 

'Ja sam se trudio i dao sve od sebe da Tomina kuća postane kultno mjesto i da ono što je ostalo od stare, trošne kuće probamo obnoviti i napraviti muzej. Činjenica je da su jug Srbije i selo Pečenjevce njegovom zaslugom postali usputna stanica svakog tko ide prema Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji. Svi već znaju za restoran, a sad smo htjeli napraviti i muzej. Nakon što sam na skupu mještana ovog sela predložio da se svi založimo i uložimo u renoviranje kuće, mnogi su se, na moju sreću, odazvali i podržali ovaj projekt', priča on i nastavlja:

Kuća Tome Zdravkovića
Kurir 

'Novac smo krenuli lagano prikupljati, i kako smo ga skupljali, tako smo i ulagali. Promijenili smo krov, izbetonirali terasu, majstori su radili besplatno i ono što su uzeli ti pametnjakovići je cement kojim se trebalo izbetonirati dvorište, kao i kablove za struju za zamjenu starih u kući. Najbizarnije od svega je što su uzeli i alat majstora. To od naših mještana nitko nije napravio, mogu potpisati. Ovo je netko iz susjednog sela i točno je znao gdje se što nalazi. Ne razumijem samo što su morali lomiti dvorišna vrata i napraviti nam još jedan trošak', kaže Staniša za Kurir.

Toma Zdravković
Kurir 

Za nastavak radova na obnovi Tomine kuće treba još novca.

Kuća Tome Zdravkovića
Kurir 

'Kad ćemo i kako ćemo nastaviti tamo gdje smo stali, ne znam. Jug nije baš bogat kraj u Srbiji, ljudi su odvajali od svojih usta da bi ovo mjesto postalo još bolje, ljepše i poznatije, pa je sada problem kako prikupiti sve što su lopovi uzeli. Možda će nam pomoći i Grad Leskovac, bar se nadam', rekao je.