Saša Popović se glazbom počeo baviti veoma mlad, a njegov prvi orkestar zvao se 'Lira Šou'. Osnovao ga je još dok je bio student treće godine prava i to je jedno vrijeme skrivao od roditelja. Kad je odlučio prekinuti fakultet i posvetiti se samo glazbi, priznao je ocu. Unatoč prvobitnom šoku, otac ga je podržao i financijski pomogao.

'Kad je čuo da imam dvije pjevačice u orkestru, bio je iznenađen. I sam je bio odličan pjevač, svirao više instrumenata i rekao mi da trebam okupiti bolje glazbenike', ispričao je Saša u jednoj televizijskoj emisiji.

Saša Popović
Kurir televizija 

'Lira Šou' je ubrzo postao jedan od traženijih hotelskih orkestara u Vojvodini, ali i dalje. Poseban 'adut' bila je pjevačica Spasa koja je privlačila brojnu publiku.

'Bila je vrlo lijepa i zgodna, znala je napraviti show', sjeća se Saša. 'Kad se zaljubila i udala, do muža su stigli tračevi da ga vara pa je on došao u Brčko gdje smo nastupali i kazao kako prekida našu suradnju'. Po Sašinim riječima, zavladao je očaj u bendu.

'Zvao sam redom glazbene agencije po tadašnjoj Jugoslaviji, nitko mi nije mogao preporučiti pjevačicu', priča Popović. 'Onda mi jedan prijatelj kaže kako tu, u Brčkom, ima jedna pjevačica koja, doduše, pjeva samo subotom na plesnjacima i to rock'.

Lepa Brena
Youtube/Screenshot 

Mada opis nije obećavao moguću suradnju, Saša ju je pristao vidjeti. Ni ime Brena ga nije oduševilo. 'Kad se pojavila s nekom kovrčavom kosom, pjegama, kao Janis Joplin, sve nam se srušilo', sjeća se danas kreativni direktor 'Granda'. Ispostavilo se da Brena ne zna i ne pjeva narodnjake, proba nije zvučala kako treba. Sutradan je ipak došla na njihov nastup i kad je Spasa zapjevala jednu rock pjesmu, Brena joj je otela mikrofon i pokazala kako ona to radi.

'Orkestar me je uvjerio da bi Brena mogla biti Spasina zamjena. Međutim, morao sam otići i njenog oca zamoliti za dozvolu da počne pjevati s nama', priča Popović. Ispostavilo se da njen otac nije htio ni čuti za to.

Saša Popović
SCREENSHOT PINK TV 

Već sutradan 'Lira Šou' odlazi u Bačku Palanku gdje su imali angažman u hotelu, a nekoliko dana kasnije stigla je i Brena. 'Pobjegla od kuće!', smije se Popović prepričavajući uspomene iz mladih dana. 'Kad ju je vidio direktor hotela, sad se on šokirao', priča Saša. 'Meni je rekla da ima 80 kila, ali izgledalo mi je kao da ima 180 kila. Sivi kofer, svezan užetom, bio je pun odjeće koja nije odgovarala za nastup'.

Nekoliko dana je orkestar svirao bez pjevačice, a Brena je učila pjesme. 'Znala je otpjevati tri pjesme, ali je učila nevjerojatnom brzinom', kaže Saša. Baš kad je trebala početi nastupati, umiješala se 'viša sila' - zbog Titove smrti proglašena je višednevna žalost.

Lepa Brena
Youtube/Screenshot 

'Tad je ona došla kod mene i tražila jednu plaću unaprijed', sjeća se Popović. Iznenadio se, ali je pristao dati joj novac. 'Otišla je u Novi Sad, a vratila se kao druga žena. Nova frizura, nova odjeća, sve je izgledalo drugačije'.

Dok su trajali dani žalosti, orkestar je uvježbavao pjesme, a nova pjevačica bila na dijeti. 'Kad smo izašli prvi put svi zajedno na pozornicu, direktor hotela je bio iznenađen. Tako je počela Lepa Brena', rekao je Saša.