Kusturica ga otkrio, a on skončao u kandžama droge: O tragičnoj smrti slavnog glumca brujala je cijela regija

Bio je jedan od najtalentiranijih glumaca.

Youtube/Screenshot

Davor Dujmović bio je rođen sa zadatkom da bude izvanredan glumac. Nije mu bila potrebna nikakva škola jer je iz njega isijavao talent.

Bio je jedna od najuspješnijih zvijezda jugoslavenskog glumišta, a nakon što je upao u kandže droge skončao je tragično 1999. godine. Prvu ulogu ostvario je kao dječak u kultnom filmu 'Otac na službenom putu' Emira Kusturice koji je nagrađen Zlatnom palmom u Kanu. Dujmović je bio talent kakav se rijetko viđa, a u svijet filma ušao je potpuno slučajno. Rođen je u Sarajevu, u siromašnoj obitelji, a želio je svirati klavir.

Youtube/Screenshot 

'Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao', govorio je Davor o svom iskustvu u glazbenoj školi.

Dogodilo se to da je svratio na sok u obližnji restoran, baš kad su tu došli Emir Kusturica i njegov asistent Ćiro Mandić. Pozvali su ga na audiciju za film 'Otac na službenom putu' i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu. Poslije filma 'Otac na službenom putu' odlučio je upisati filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao.

'U šali kažem da bih išao na Akademiju pod uvjetom da predajem. Mislim da nije bilo potrebe jer sam se mislio glumom baviti dok se ne zasitim, dok se publika i kamera ne zasite mene. Ja ustvari nikad nisam imao namjeru biti glumac', priznao je jednom prilikom.

Youtube/Screenshot 

S nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu Emira Kusturice, 'Dom za vešanje' koji mu je donio najveću slavu. Uspoređivali su ga s Dustinom Hoffmanom i činilo se da mu se smiješi svjetska karijera, ali se početkom devedesetih navukao na heroin. Pokušao se skinuti, ali nije uspio.

'Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo 'ja sam mali pa sam radoznao', ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću', govorio je.

Nakon što je počeo rat otišao je u Beograd gdje je snimio još nekoliko ostvarenja, među kojima se najviše ističe uloga u još jednom Kusturičinom ostvarenju 'Podzemlje'. Nakon rata preselio se u Sloveniju gdje je živio s djevojkom. Ubrzo nakon toga počela je njegova borba s alkoholizmom i depresijom. 31. svibnja 1999. godine objesio se u Novom Mestu.