Komemoracija u čast Žarka Lauševića održana je danas u 11 sati u Jugoslavenskom dramskom kazalištu, matičnom teatru glumca koji nas je napustio 15. studenog u 63. godini nakon kratke i teške bolesti.

Žarko Laušević
Antonio Ahel/Pixsell 

Mnoge Žarkove kolege su održale govor, a među njima je i glumac i redatelj Dragan Bjelogrlić.

Dragan Bjelogrlić
Dejan Rakita/PIXSELL 

'Kad odu najveći, svijet zastane, zvijezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Postajemo zbunjeni s ogromnom prazninom. Žarka sam volio gledati na sceni i platnu, volio sam ga čitati, njegove slike i crteže, volio sam raditi s njim. A najviše sam volio pričati s njim. Pričao sam s njim o glumi, vjeri, nacijama, povijesti... O svemu. Svaki taj razgovor, nebitno kad i gdje se događao, svi ti topli ljudski razgovori odisali su njegovom gospodskom diskrecijom bez zadiranja u sugovornikovu intimu. Posljednji bijaše na terasi tvoje bolničke sobe, prije mjesec dana. Bio je topao, jesenji dan. Jeli smo teletinu. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako, o svemu i svačemu. Rekoh ti tada kako mi je to najljepši dan poslije duljeg vremena, nisam znao da ću ga pamtiti do kraja života. Bio je talentiran, imao je jedinstven žar, neprestano se saplićući o njegovu krhku i tananu dušu. Kao da je zlo izabrao junaka suvremene antičke drame. Kroz takav život Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka jednog zlog vremena. Radio je sve to dostojanstveno, zrelo i muški. Ipak, njegova krhka i ranjena duša to nije mogla izdržati. Podlegla je ranama. Posljednja slika - ti stojiš na terasi bolnice. I dalje si lijep. Mašeš mi i vičeš mi - 'vidimo se'. Vidimo se u nekom boljem svijetu, ako zaslužim biti pored tebe', rekao je Bjelogrlić koji nije uspio zadržati suze.

Žarko Laušević
Antonio Ahel/Pixsell 

Podsjetimo, glumac je bio u bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog mjeseca pojavio na premijeri filma 'Heroji Hilijarda' gdje ga je publika dočekala gromoglasnim pljeskom.