Od njegog pojavljivanja na sceni prošlo je gotovo 40 godina. Popularnost je stekla s grupom 'Južni vetar' nakon čega nastavlja solo karijeru koja ju je vinula u zvijezde. Udajom za poduzetnika Tonija Bijelića nakratko se povlači sa scene, a u glazbene vode vraća se 2004. godine i od tada njenim uspjesima nema kraja. Jasno je da je riječ o jednoj od najvećih regionalnih zvijezda - Dragani Mirković koja iza sebe ima cijeli opus bezvremenskih hitova, pune dvorane diljem svijeta, vlastitu televiziju i istoimenu diskografsku kuću, a od nedavno i glazbeno-plesni show na Kurir televiziji pod nazivom 'Rame uz rame s Draganom'.

Dragana Mirković ekskluzivno o obitelji i karijeri
Antonio Ahel/ATAImage/Pixsell 

Riječ je o talent showu kakav publika dosad nije imala prilike vidjeti na ovim prostorima. Gotovo tri mjeseca Dragana će sa svojim timom pomno odabrane natjecatelje voditi kroz uzbudljivu avanturu. Sudionike će pratiti njen stručni tim, a najbolji od njih zasjat će i na pozornici njenih rasprodanih koncerata u Štark Areni povodom 40 godina karijere.

Dragana je ekskluzivno za Scenu ispričala sve o showu, nadolazećim koncertima, ali i braku s Tonijem u kojem je dobila kćer Manuelu i sina Marka.

Kako ste se snašli u novoj emisiji 'Rame uz rame s Draganom'?

Oduvijek sam pružala priliku mladim talentiranim ljudima. Vjerujem da je upravo to čak i neka vrsta obveze nas koji smo dugo na sceni, da ne zaboravimo da smo i mi bili jednom na početku i da nam je netko tada pružio ruku. Budući da je poznato da sam svo vrijeme osim na pjesmu, veliku pažnju obraćala na scenski nastup, izrodila se ideja da bi mogli organizirati kasting za neafirmirane plesače kojima bi se pružila prilika da na mom jubilarnom koncertu stanu na veliku scenu. Glavni 'krivac' za format jest Goran Jovanović, koji je predložio da to bude televizijski format, on je i urednik zabavnog programa na Kurir televiziji te je logično da je tu uspostavljena suradnja. Naša želja je bila da publici pružimo nešto novo i drugačije i sudeći po prvim reakcijama, oni su to i prepoznali. Zasad dobivam samo pozitivne komentare te je očigledno da sam se u svemu dobro snašla.

Dragana Mirković
Borislav Zdrinja/ATAImages/PIXSELL 

Jeste li strogi? Što po vama treba imati natjecatelj da bi odnio pobjedu u showu?

Uloga glavnog člana žirija je moja najljepša, ali i najteža uloga. Najljepša, jer imam priliku uživati u umjetničkim kreacijama talentiranih ljudi, a najteža budući da ih moram ocijeniti. Oduvijek sam bila netko tko vodi računa o osjećajima drugih, a ovdje se prilikom komentiranja netko mora i osjetiti povrijeđeno. Ipak, ja se trudim to priopćiti na što nježniji način i želim da to shvate, ne kao kritiku već kao savjete kako da napreduju. A pobjednik osim talenta i rada na sebi mora posjedovati i karizmu, ali i solidarnost s drugima jer ples je timska umjetnost.

Dragana Mirković
Instagram 

Ove godine slavite 40 godina karijere i tim povodom ćete održati čak dva koncerta u Štark Areni. Kad se osvrnete na svoje početke, žalite li i za čim?

Za mene je svaki susret s publikom praznik, i svakome prilazim s mnogo ljubavi. Ono što je kod velikih koncerata specifično nije samo emocija, jer ona uvijek postoji, već scenski nastup. Tijekom godina publiku sam navikla pomijerati, ne samo glazbene, već i produkcijske granice i zato je sada preda mnom veliki izazov prirediti im spektakle za pamćenje. Pripreme su već počele, vrijedno radimo na svakom detalju, ulažemo mnogo kreativnosti, energije i ljubavi u sve, tako da se nadam da će oni to kao i uvijek do sada prepoznati i nagraditi. Što se osvrta na karijeru tiče, bilo bi neskromno poslije ovakve karijere, života ispunjenog trijumfima unatoč preprekama, nakon svega što sam dostigla poslovno i privatno, biti nezadovoljna. Za sebe sam uvijek govorila da sam sretna žena čak i u teškim trenucima, i kada sad pogledam iza sebe mogu reći da to zaista i jesam. Zato, da odgovorim na drugi dio pitanja, ne bih mijenjala ništa, jer sve što jesam i sve što ću biti, dugujem onome što je bilo. Da nisam naišla i na određene teškoće, ne bih bila ono što danas jesam. A ja volim sebe upravo ovakvu kakva jesam.

Dragana Mirković
Instagram 

Smeta li vam što vas često nazivaju najbogatijom pjevačicom na estradi budući da se često piše o dvorcu u kojem živite, a ostavljate dojam skromne žene?

Moje najveće bogatstvo je zdravlje, obitelj i prijatelji koje imam, I kad se na to osvrnem, smatram da zaista i jesam najbogatija ne samo na estradi, nego i na svijetu. S druge strane, medije uvijek zanima samo ono što se može izbrojati ili prikazati, tako da nisam iznenađena da potenciraju na onome što sam u karijeri stekla. Smetalo mi ili ne, to se neće promijeniti, tako da mi jedino preostaje pomiriti se s realnošću.

Dragana Mirković
Goran Jovanović/Kurir 

Jesu li vaša djeca, s obzirom da se ne žele medijski eksponirati, ikada nosili teret vaše slave? Koja je tajna uspješne obitelji budući da se bavite poslom koji je često zahtijevao izbivanja i nastupe diljem svijeta?

Jedna sam od rijetkih pjevačica koja je karijeru potpuno podredila obitelji. Kad sam svojedobno napustila Srbiju i otišla živjeti u Beč, mislila sam da više nikada neću zapevati. I bila sam u potpunosti spremna na to. Mislim da je upravo u tome tajna ljubavi i stabilnosti u našem domu, jer smo jedni drugima iskreno posvećeni. U tom razdoblju trudila sam se da nikada ne osjete teret mog imena jer ja u kući nisam zvijezda, kako me nazivaju, već majka i supruga. Trudili smo se da djecu odgajamo da budu dobri ljudi kojima je prioritet obrazovanje i ponosni smo jer smo u tome i uspjeli. Sada, kad su odrasli, oni imaju svoje želje, planove i ambicije i mi ih u njima podržavamo. Manuela i dalje voli svoj mir i život daleko od očiju javnosti, dok je Marko ekstrovertniji, ali ono što je najbitnije je da nitko nije na to utjecao već su sami izbarali svoj put.

Dragana Mirković i Toni Bijelić
Dragan Kadić/Kurir 

Javnosti je zanimljiva informacija da ste prijateljica s glumcem Jean-Claudeom Van Dammom, jeste li još u kontaktu i je li imao prilike vidjeti bar dio vašeg showa?

Posljednji put smo bili u kontaktu nedavno, za njegov rođendan, a to je bilo baš par dana prije premijere moje emisije. Od tada je svatko u svom poslu, I ne znam je li stigao pogledati 'Rame uz rame s Draganom', ali svakako je vidio isječke na mojim profilima na društvenim mrežama tako da ne sumnjam da će to biti jedna od tema kada se sretnemo.