Toma Zdravković preminuo je 30. rujna 1991. godine izgubivši bitku s rakom. Iza njega ostala je supruga Gordana Zdravković koja je prošle godine na tužnu godišnjicu posjetila njegov grob, te nije skrivala da joj je to bila najteža godina do sada.

Toma Zdravković bio je boem
PreentScreen/Nekapesmakaže 

'Drago mi je da ga se toliko ljudi sjeća. Prošla je 31 godina, iako mi je ova najteža. Zato što je ove godine izašao film koji je bio vrlo realan i izazvao je puno emocija. Kad dođem ovdje, koliko god to bilo bolno, imam osjećaj da sam tu s njim. Ovaj susret je uvijek veseo, ali i tužan. Iako mi je ovaj put jako teško jer mi je taj film vratio neke emocije koje su jako duboke i jake. To su neka sjećanja koja pokušavaš potisnuti u stranu, ali meni je bolnica i sve što se tamo dogodilo bilo najteže u životu. Pokušala sam se toga riješiti, a sada se sve vratilo. Tada mi je u bolnici rekao da mu nije žao ni zbog čega što je napravio u životu, osim što neće doživjeti sinovo odrastanje. Bilo mi je strašno, ali nikad nisam vjerovala da će umrijeti. Sve pjesme volim, ali u zadnje vrijeme, kako sam starija, čujem njegovo 'Čekaj me, sigurno ću doći'', rekla je Gordana tada.

Gordana Zdravković
Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL 

Inače, Gordana i Toma upoznali su se u Americi, a zajedno su dobili sina Aleksandra. Glazbenik ima još jednu kćer, Žaklinu, koju je dobio u braku s Olgom.

Aleksandar Zdravković
Youtube/Screenshot 

Kroz film 'Toma' prožima se i ljubavna priča između Tome i Silvane Armenulić, jedne od najvećih zvijezda onoga vremena koja je život izgubila sa samo 37 godina, u automobilskoj nesreći. 'Kada je poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog...', rekla je jednom Gordana. 'Nije mogao shvatiti da je više nema. Oni su imali jednu specifičnu vezu, u svakom slučaju, bile su u pitanju emocije', rekla je Žaklina.

Žaklina Zdravković
Youtube/Screenshot 

Legenda kaže da su se Silvana i Toma upoznali tako što ga je, tada 19-godišnja pjevačica, srela promrzlog na klupi u Leskovcu, a nakon što joj je on priznao da voli pjevati, odvela ga je na svoj nastup. I sama je tada bila na početku karijere, a Tomi je pomogla da se probije. Upoznala ga je sa svim važnim ljudima, pronalazila mu poslove, a on je upravo njoj napisao pjesmu 'Šta će mi život bez tebe dragi' koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Silvana Armenulić
Jugoton 

'Inzistirala je da joj napišem pjesmu. Ali što? Ja sam uvijek bio u nekim romantičnim vezama koje su me inspirirale. Sa Silvanom je bilo teško. Pričali smo danima, bila je nesretna. Otkrivala mi je detalje iz svog braka koji je bio labilan, očajavala je. Često mi je govorila: 'Jao, ovaj život moj! Neka ide sve dovraga kada mi ništa ne ide od ruke! Nit' brak, nit' ovo, nit' ono...' I jednom dok smo se vozili busom na koncert, kažem joj: 'Znaš što, to je interesantno, da ti ja napravim pjesmu baš kao što ti pričaš, onako kako se osjećaš. Onda ćeš bolje pjevati', rekao je jednom Toma.

Silvana-Armenulic
Youtube/Screenshot 

Njihov je odnos komentirala i Gordana, Tomina supruga, nakon što je pogledala spomenuti film. 'Znam da ju je mnogo volio, ali s obzirom na to da se moj suprug lako zaljubljivao, pretpostavljam da je bio zaljubljen i da je to ostala jedna njegova neostvarena ljubav koja je postala prijateljstvo. Ona je u to vrijeme za njega bila nedostižna, a pomogla mu je. Nikada nije imao hrabrosti ni da joj kaže da je voli', rekla je.

Podsjetimo, poginula je u nesreći koja se dogodila na autoputu Beograd - Niš, a osim nje, smrt je uzela i njezinu trudnu sestru Mirjanu te violinista Radu Jašarevića. Neki čak smatraju da njihova smrt nije bila slučajna.