Pjevač, tekstopisac i kompozitor Toma Zdravković jedan je od najupečatljivijih glazbenih izvođača bivše države.

Svojim sjetnim glasom, posebnom emocijom i, prije svega, melankoličnim i tužnim tekstovima koje je napisao pronašao je put do publike i uvrstio se u najznačajnije pjevače koje je regionalna estrada ikada imala.

Njegove pjesme se i danas slušaju i diraju srca brojnih ljudi u raznim prigodama i životnim situacijama, a svatko tko je makar jednom poslušao Tomin opus, primijetio je da je mnoge svoje pjesme posvetio i nazvao po ženama.

Toma Zdravković
Youtube/Screenshot 

'Sjećaš li se, Sanja?', 'Za Ljiljanu', 'Danka, Danka', 'Gde si Jelena?', samo su neke od njih za koje se zna kome su i zašto namijenjene, a u nastavku teksta otkrivamo i kako je nastala pjesma 'Ej, Branka' i kome je zapravo posvećena. Ono što je zanimljivo je da, iako je svoje pjesme uglavnom sam pisao i stvarao, to nije bio slučaj i s ovom. Naime, ovu pjesmu napisao je kompozitor i pjevač Miša Marković.

Toma Zdravković pred mikrofonom
Youtube/Screenshot 

'Poznavao sam Tomu još dok sam pjevao zabavnjake. Na 'Hitu ljeta' krajem sedamdesetih Toma je loše prolazio kod publike. Tek se vratio iz inozemstva, upao u depresiju, pio, tražio hit. Ja mu komponiram 'Ej, Branka' i 'Svirajte mi tiho, tiše', i na promociji ploče pitam je li zadovoljan pjesmama', pričao je svojedobno Miša Marković i dodao:

'Toma mi reče da je zadovoljan, ali nema hita. 'Branka će te podići iz mrtvih'', rekoh Tomi, a on se uvrijedi i fizički nasrnu na me. Poslije godinu dana u 'Unionu', kada je 'Branka' izazvala tsunami, Toma se opet zaleti na mene, klekne i izgovori: 'Oprosti', pričao je Miša.

Pjesma 'Ej Branka' postigla je veliki uspjeh, a malotko zna kome je zapravo posvećena. U pitanju je pjevačica Branka Sovrlić. Kako je svojedobno otkrila za medije, pjesma je nastala sasvim slučajno.

'Tad sam bila početnica, mlada, tek izdala prvu ploču. Krenula sam za Niš autobusom, a on me je vozio na stanicu kao dobar kolega', izjavila je pjevačica.

Branka Sovrlić
Vladimir Šporčić/Kurir 

'Ja ga pitam kako pravi pjesme, kako to ide, a on me pogleda dok je vozio i kaže: 'Ej, Branka, Branka, tko je kriv zbog našeg rastanka' i eto tako nastade pjesma. To je bila neka sudbina. Toma je zbog te pjesme imao sto koncerata', rekla je ona i zaključila:

'Eto, zahvaljujući mom imenu nastao je veliki hit Tome Zdravkovića. Mada mnogi ne znaju, misle da je to Tomima pjesma jer je većinu pjesama Toma sam napisao, ali taj njegov hit je nastao sasvih slučajno po mom imenu', otkrila je Branka.