Pjevačica Jadranka Stojaković jedna je od onih čije ime nikada neće biti zaboravljeno, zahvaljujući njenom nesvakidašnjem talentu i hitovima koje je iza sebe ostavila. Njezine pjesme često se izvode u regionalnim glazbenim showovima pa je tako u 'Superstaru' kandidatkinja Mary Radić 'kupila' žiri izvedbom pjesme 'Što te nema'.

'Što te nema', 'Ima neka tajna veza', 'Sve smo mogli mi', samo su neke od njenih pjesama koje zna gotovo svatko s ovog govornog područja, a mnogi ne znaju da su Jadrankin život obilježile velike tragedije.

'Život mi je bio težak još od djetinjstva. Do pete godine živjela sam s majkom, koja se selila iz mjesta u mjesto, pa sam prešla kod bake, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po cijeloj Njemačkoj, Norveškoj i Španjolskoj', rekla je Jadranka kojoj je majka rođena u dalmatinskom mjestu Gradac.

Karijeru je započela nastupajući u jazz klubovima u SAD-u, da bi zahvaljujući svom velikom talentu stigla i do Japana.

Ipak, sve je prekinuo rat koji se devedesetih dogodio u Jugoslaviji jer, kako je sama ispričala, nije mogla pjevati ne znajući kako je njena obitelj i jesu li uopće živi. U Japanu je na kraju provela 23 godine, a za vrijeme rata oduzet joj je stan u Sarajevu. Nedugo nakon dogodila se i tragedija koja joj je zauvijek promijenila život.

Jadranka Stojaković
Youtube/Screenshot 

Naime, Jadranki su javili da joj je preminula sestra, te je ona odmah doputovala iz Japana kako bi je ispratila na vječni počinak.

Međutim, kada su krenuli na pogreb, nije ni slutila da će se dogoditi još jedna nezamisliva tragedija. U automobilu koji je išao ispred njenog, u prometnoj nesreći, poginula joj je i druga sestra.

Nekako je uspjela nastaviti dalje, a onda je 2010. godine prilikom izlaska na pozornicu doživjela ozljedu, nakon čega joj je ustanovljena bolest motornog neurona ili amiotrofična lateralna skleroza, zbog koje je postala potpuno nepokretna.

'Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna', rekla je ona za Dnevni avaz u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Jadranka Stojaković
RTS/PrintScreen 

'Interesantno je to kada se u životu čovjek zapita što je to sreća i koliko svjesno utječemo na svoje pozitivne misli, na svoja dobra djela. Ako mene danas pitate što bih željela, to bi se odnosilo na sve. Voljela bih da ljudi razmisle o sebi i o svom životu', zaključila je pjevačica.

Tada je rekla i da je svjesna toga da su je mnogi zaboravili te da se ne sjeća kada joj je posljednji put netko došao u posjetu.

'Najteže mi pada što sam izgubila glas. Kada sam shvatila da ne mogu više ni cijelu pjesmu otpjevati, to je stvarno bila tuga. Što da radim, napjevala sam se valjda u životu, pa je i tome došao kraj', prenio je svojevremeno Kurir.

Jadranka Stojaković preminula je 3. svibnja 2016. godine, a njeno ime i djelo bivša država će zauvijek pamtiti.