Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOTNA PRIČA ISTARSKE GLUMICE KOJU SU SVI OBOŽAVALI: Zaprosila je supruga, a nakon toga su uslijedile 3 tragedije

Marija Crnobori bila je uspješna kazališna glumica.

 Marija Crnobori Izvor: HRT/Screenshot

Marija Crnobori je bila domaća glumica koju su svi voljeli. Svoje najvažnije uloge ostvarila je u Jugoslavenskom dramskom kazalištu, gdje je odigrala i u prvoj predstavi koja se tamo izvela. Na poziv Bojana Stupice sa svojim je suprugom došla u Beograd iz Istre i talentom osvojila beogradsku publiku, ali i sudjelovala u izgradnji Jugoslavenskog dramskog kazališta, koje ju je na kraju i proslavilo.

Marija je rođena 25. srpnja 1918. u Banjolama u Istri i imala je sedmero braće i sestara. Prva velika tragedija ju je pogodila još u ranoj mladosti kada je tijekom Drugog svjetskog rata izgubila četvero braće i sestara.

 Marija Crnobori Izvor: Youtube/Screenshot

Njena ljubavna priča je nesvakidašnja, ona je bila u braku s redateljem Markom Fotezom, a zanimljivo je da ga je ona zaprosila. Naime, Marko je rekao da se nikada neće oženiti glumicom, a ona ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane i predala mu.

'Nisam imala živaca to mu poslati poštom, nego sam mu osobno odnijela i rekla: 'To sada čitaj, a ja idem van u park'. Sjedila sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: 'Vjenčat ćemo se 31. kolovoza.' Tako je i bilo, vjenčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku', rekla je svojevremeno glumica, a prenosi Najžena.alo.rs

Iz ove ljubavi rodio se Aleksandar koji je krenuo očevim stopama i bio jako uspješan redatelj, ali tragedija je nastavila progoniti slavnu glumicu.

Naime, Marija je 2009. pokopala supruga, a nakon toga smrt sina ju je potpuno slomila. Aleksandar je iza sebe ostavo tri kćeri i dva unuka, a Marija je preuzela brigu o njima.

'Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lijepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega', rekla je Marija svojoj prijateljici Miri Stupici.

Njeno posljednje obraćanje je bilo na predstavljanju knjige 'Životić' i tada je rekla da je duboka starost kazna.

'Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živjeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću sjesti, moram još hodati po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo', izjavila je tada Marija.

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. listopada 2014. godine, u 96. godini života.

Povezane vijesti