Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPKINJA PRED KOJOM SU KRIMINALCI DRHTALI: Bila je 'mozak' lopovske bande, zaradila milijune, a onda dotaknula dno

Njena životna priča nalik je onoj filmskoj.

 Olivera Ćirković Izvor: Instagram

Olivera Ćirković jedna je od najintrigantnijih javnih ličnosti u regiji. Od bivše vrlo uspješne košarkašice u Jugoslaviji postala je članica kriminalne grupe 'Pink Panther', a zatim i u zatvoru napisala knjigu 'Pink Panther – moja zatvorska ispovijest'.

Olivera je prototip jake i sposobne žene kojoj na energiji i hrabrosti zavide čak i muškarci. Poznata plavuša rođena je u Beogradu 1969. godine, te se vrlo mlada mlada počela baviti sportom. Košarku je najprije igrala u KK 'Voždovac', pa u KK 'Crvena zvezda', a postala je i reprezentativka Jugoslavije u ovom sportu. Međutim, na sportsku karijeru ubrzo je bačena sjena, a Olivera je postala poznatija po svojim kriminalnim poduhvatima.

Kada su svjetski mediji objavili vijest o 'Ženi pauku' koja je uhićena u ožujku 2012. godine kao jedan od mozgova najpoznatije lopovske bande na svijetu, 'Pink Panther', a potom i da je pobjegla iz najčuvanijeg zatvora u Ateni, 'Korydallos', javnost u Srbiji bila je šokirana. Mediji u Srbiji odmah su je preimenovali u 'Žena zmaj', zbog čega je postala jedna od najpoznatijih žena kriminalaca.

Nakon što je napustila sport, iz hobija se počela baviti prodajom bundi i markirane odjeće u Beogradu. Budući da je roba koju je prodavala bila sumnjivog porijekla, njen hobi bio je na ivici zakona. Tim poslom počela je ulaziti u kriminal. Prvi put je uhićena na Kreti 2006. godine gdje je bila organizator pljačke zlatarnice. Tada je već bila član 'Pink Panthera'. Zbog ovog zločina u zatvoru je provela dvije i pol godine. Nakon izlaska nastavila je sa svojim kriminalnim poslovima, uglavnom pljačkama zlatarni.

Sljedeći put uhićena je u ožujku 2012. godine prilikom pripreme krađe. Već u srpnju iste godine ulazi u povijest kao jedina žena koja je uspjela pobjeći iz grčkog zatvora. Sam čin bjegstva iz zatvora naišao je na veliku podršku, kako zatvorenika i zatvorenica, tako i čitave javnosti. Tijekom njihovih pljački nije bilo ozljeđenih niti ranjenih zbog čega je dobivala nadimke poput 'Amazonka', 'Žena zmaj', 'Kraljica' i slično.

U rujnu iste godine ponovno je uhićena i dobila je kaznu od 32 i pol godine zatvora. Nakon mnogobrojnih žalbi raznim sudovima puštena je u kolovozu 2017. godine. U Srbiji je davala mnoge intervjue, gostovala je i gostuje na televizijama, a napisala je i dvije knjige 'Ja, Pink Panther' u kojima je otkrila sve tajne svog života i zanata.

'Najteži trenutak za mene bio je poslije mog bijega iz zatvora. Odlučujem se vratiti drugi put u istu zemlju iz koje sam pobjegla zbog najvećeg posla kojeg sam planirala. To je bio odličan potez jer je bio posao završen. Loše je što je ispao takav splet okolnosti i uhvaćeni smo poslije nekoliko dana. Moja je neka greška i uvijek u kriminalu zbog neke sitne greške sve ode k vragu', rekla je Ćirković pa potom nastavila:

'Koja je to drskost bila da se vratiš u istu zemlju odakle si pobjegao i uzmeš svo to zlato. Napravili smo to u 8 sati ujutro neprimjetno. Pola ekipe je otišlo u Beograd, a ja sam spavala na tom zlatu i čuvala ga kao kokoš na jajima. Bilo je oko 30 kilograma zlata, ali je u njemu bilo i mnogo dragog kamenja i skupih satova. Ta vrijednost je bila ogromna. Kad su me uhitili tad sam znala da nema kraja mojoj robiji i prvi put u životu pomišljam da sam izgubila rat. Dobila sam 32 godine, ali poslije 3 suda smanjeno je na 12 godina. U Grčkoj se nikada ne odleži puna kazna već tri petine i onda imaš i neke povlastice ako si društveno koristan. Klub mi je tada također pomogao u premještanju u neke bolje sobe. Tako da su i te neke moje sportske zasluge i u kriminalu pomogle malo'.

Olivera je u svom gostovanju u emisiji 'Sceniranje' otkrila zašto je pobjegla iz čuvenog grčkog zatvora koji joj je zapravo bio drugi u životu.

'Već kod drugog ulaska u zatvor ti znaš što te čeka. Čeka te jedna ustanova jako glupa. Ona nema smisao, čim te ne popravlja ili ne napreduješ, već te nazaduje - mora biti glupo. Ulazim u ustanovu koja će me svakim danom degradirati. Vrijeme staje, nisi koristan i samo si teret svojim najbližima. Jer u Grčkoj su toliko siromašni zatvori i toliko je sve na nekom baš lošem nivou da ti nemaš dinara za osnovno. Nemaš za toalet papir, uloške, higijenu, hranu', rekla je Ćirković i dodala:

'U glupoj si ustanovi i ako malo mozga imaš to te neće napraviti boljim. Pritom te čekaju s katanom tužitelji koji su 80% specifične strukture ličnosti. Kada bi ih dobro ispitali, našli bi im neku šifru. To su ljudi koji imaju neograničenu želju za kažnjavanjem koja izlazi iz realnosti. U sucima ćemo naći normalniju strukturu nego kod tužitelja'.

 Olivera Ćirković i Dragan Bjelogrlić Izvor: Instagram

Potom se osvrnula i na probleme s kojima se nosila tijekom boravka u Korydallosu.

'Ja tu živim sa ženama koje su odživjele život na margini. Spavale ispod mostova, bivše narkomanke. Zlostavljane kao male i pune agresije, čovjek koji je zlostavljan u 90% slučajeva postaje agresor i on. One su podmukle. Bio je konflikt oko telefona. Meni je sin otišao u Ameriku i to je za mene bio veliki događaj. Ta žena koja je bila sa mnom u sobi je bila neka vrsta lokalnog magnupa', rekla je Ćirković, pa nastavila:

'Nikada se nisam bavila da budem glavni 'baja' zatvora, to rade te marginalne osobe. Ja sam par puta pokazala da nitko ne smije na mene i ti lokalni mangupi su me poštovali. Meni je sve odgovaralo do trenutka dok nije udarila na mene. Ušla je u sobu i krenula vikati na mene. Toliko me je iznervirala da sam je pljunula. Njoj je trebao taj konflikt sa mnom da bi svima pokazala da je glavna. Normalno da sam je riješila u dva, tri poteza jer sam veća od nje. Ona je tu obrukana, svu tu karijeru koja je gradila ona je za jednu minutu izgubila. To je u zatvoru najveća bruka tih lokalnih mangupa'.

Naravno, nakon takvog pada uslijedila je skrivena osveta koju Olivera nije mogla ni zamisliti.

Olivera Ćirković o kriminalu i povratku starom životu
Izvor: YouTube

'Budući da su bili kreveti na kat, ja sam na donjem krevetu okrenula njoj leđa i čitala knjigu. Svo vrijeme se ona pripremala, skidala je žilet s brijača. Druge devojke su bile izbezumljene. Ona je meni prišla s leđa i posjekla me žiletom ispod oka. Nisam znala o čemu je riječ, nisam ni osjetila da me je posjekla. Osjetila sam samo nešto toplo i onda sam vidjela krv. Njen sljedeći potez kao lokalnog mangupa bio je da pozove nadređene i zatraži zaštitu. Tad sam shvatila da moram biti opreznija u zatvoru. Jer junačenje ne znači ništa, a sljedeći put bih mogla i ostati bez oka', rekla je Ćirković.

Od izlaska iz zatvora 2017. godine Olivera se vratila starom životu bez kriminala, no još uvijek se navikava na svakodnevne situacije koje nije naučila ranije obavljati.

Povezane vijesti