Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA TOŠE PROESKOG: Otkrivena je istina o porijeklu pokojnog pjevača, ovako se zaista prezivao

Rijetko tko zna pravo ime i prezime pokojnog Toše Proeskog.

 Toše Proeski Izvor: Robert Anić/Pixsell

Toše Proeski bio je najmlađi pjevač koji je ikada napunio beogradsku Arenu i prvi stranac koji je pobijedio na hrvatskom radio festivalu. Nikad prežaljeni pjevač Todor Toše Proeski rođen je u Prilepu, a odrastao u Kruševu.

Ime Todor koje je dobio po rođenju u prijevodu znači 'Božji dar'. No rijetko tko zna da je prezime pjevača prvobitno bilo Proja, ali su ga njegovi roditelji promijenili u Proeski kako bi bilo u duhu makedonskog jezika.

 Toše Proeski Izvor: Story

Velika želja, koju nažalost nikada nije ostvario, bila mu je bila vratiti svoje pravo prezime.

'Ja se zovem Todor Proeski. Moj djed se prezivao Proja, ali smo pod utjecajem sredine promijenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkrit ću vam, planiram vratiti staro prezime ukoliko odlučim graditi svjetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše izgovoriti i upamtiti Proja nego Proeski', pričao je jednom prilikom pokojni pjevač za medije.

 Toše Proeski Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Pjevao je na srpsko-hrvatskom i makedonskom jeziku. Bio je veliki humanist koji je prihode od svojih koncerata donirao djeci s posebnim potrebama i djeci bez roditelja. Zbog toga je postao dobitnik nagrade 'Majke Tereze' za brojne humanitarne aktivnosti.

Poginuo je u prometnoj nesreći u ranim jutarnjim satima, 16. listopada 2007. godine blizu mjesta Donja Gradiška i taj je dan u Makedoniji proglašen danom žalosti.

Povezane vijesti