U listopadu 2013. godine domaću je javnost šokirala vijest o stravičnoj nesreći u kojoj je teško ozlijeđena glumica Dolores Lambaša. Nekoliko sati nakon, potvrđeno je da je umrla u bolnici 'Dr. Josip Benčević' u Slavonskom Brodu, a liječnici su izjavili da su ozljede bile previše teške te da su morali neprekidno vršiti reanimaciju.

Dolores Lambaša
Tomislav Miletić/Pixsell 

Televizijska i kazališna glumica na današnji dan trebala je proslaviti 42. rođendan. Brojne kolege, prijatelji, obožavatelji govorili su da je jedna od najljepših žena na ovim prostorima, a besprijekornim osmijehom i karizmom osvajala je publiku. Iako je pred njom bila perspektivna karijera, sudbina je upetljala svoje prste. Dolores nas je napustila prerano, a vijest o njezinoj smrti odjeknula je diljem regije. Imala je samo 32 godine kada je s kolegom Stojanom Matavuljem doživjela tešku automobilsku nesreću na autocesti A3 kod Velike Kopanice. Liječnici su se satima borili za njezin život, ali ozljede su bile teške i tijelo nije izdržalo.

Dolores Lambaša
Story, Matea Smolčić 

Iako je bila tek na početku karijere, Dolores je ostvarila nekoliko uloga u serijama i filmovima među kojima su 'Ruža vjetrova', 'Najbolje godine', 'Odmori se, zaslužio si'... Okušala se i na kazališnim daskama u predstavi zagrebačkog HNK 'Dom Bernarde Albe' u kojoj je imala glavnu ulogu Adele. Prije smrti, Šibenčanka se posvetila i pisanju, a iza sebe ostavila je nikada dovršeni roman sa životopisnim elementima.

O njezinom životu puno se znalo. Turbulentni ljubavni život svakodnevno je punio novinske stupce, a godinama se borila s negativnom slikom u javnosti. Voljela je starije muškarce I to nije krila. Talentirana glumica pokušavala je pronaći mir izvan svijeta lažnog glamura, a otvoreno je pričala i kako je u glumi pronašla spas od depresije. 'Gluma mi je bila kao bijeg od depresije. Meni je jasno zašto ljudi vole sapunice. Nemaju novac, depresivni su, puni problema...i, da ih vlastite misli ne sustignu bježe pred televizor gledati lakše sadržaje', rekla je svojedobno glumica.

Dolores Lambaša je umrla
Story arhiva 

Šibenska ljepotica ljubila je Ivu Gregurevića, Franu Lasića i Josipa Radeljaka, a mnogima je bilo zanimljivo da je s Ivom, bez obzira na 29 godina razlike, bila pet godina. Upoznali su se dok se ona imala samo 21 godinu. Glumac je tada otkrio da ga je osvojila velikim glumačkim talentom. Nakon prekida, Dolores nije skrivala da joj je teško, a utjehu je pronašla u 30 godina starijem Frani Lasiću.

Frano Lasić i Dolores Lambaša na brodu
Story arhiva 

Podsjetimo, Stojan i Dolores vraćali su se iz Beograda gdje su bili na kazališnoj predstavi, a u povratku su odlučili svratiti do Iloka i tamo podsjetiti Stojanovog prijatelja Željka Sladetića. U Iloku su obišli i vinski podrum, pa su odlučili unajmiti sobe u hotelu Dunav, a sutradan su se s vlasnikom trebali naći na doručku. Međutim, iz nepoznatog su razloga za Zagreb odlučili krenuti usred noći. U bolnicu je po tijelo kćeri došao Doloresin otac Đino, a sahranjena je u rodnom Šibeniku.