Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOT JEDINOG SRBINA OSKAROVCA OSTAVLJA BEZ TEKSTA: Dok su drugi mijenjali žene kao čarape, on je volio istu 70 godina

Autor Kristina Zrilić

Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović ostavio je dubok trag u Hollywoodu, a malo tko zna da je on rodom iz Srbije.

 Karl Malden Izvor: Profimedia

Mladen Sekulović jedini je glumac s naših prostora koji je nagrađen Oscarom za svoje golemo glumačko umijeće, a njegov je životni put jednostavno nevjerojatan. Poznatiji kao Karl Malden, ovaj je glumac ostavio neizbrisiv trag na popularnoj kulturi i povijesti Hollywooda pa smo vam odlučili približiti njegovu životnu priču.

Naime, Mladen je rođen u Chicagu u obitelji Srba migranata. Majka mu je bila Čehinja i radila je kao radnica u tekstilnoj industriji, a otac Petar krenuo je iz Srbije ‘trbuhom za kruhom’ te tako prvo upoznao suprugu Mini, a onda začeo i sina Mladena koji se rodio u SAD-u. Kada su bježali iz Europe zbog siromaštva, roditelji ovog velikog glumca nisu mogli ni zamisliti da će njihova migracija omogućiti njihovom sinu da stekne svjetsku slavu i zaradi golemo bogatstvo.

 Karl-Malden Izvor: Profimedia

Dakle, Sekulović je rođen 27. ožujka 1912., a bio je najstariji od trojice braće. Srpski jezik govorio je od malih nogu i nikada se nije sramio svog porijekla pa je tako kasnije odlikovan i Ordenom Svetog Save, a predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao ga je 2004. za izuzetno dugogodišnje osobno ostvarenje u sferi filmske umjetnosti.

Iako je ostvario sve svoje snove, odrastanje ovog glumca nije bilo lako. Otac mu je radio u čeličani, a kasnije se i on tamo zaposlio. U čeličani je tako radio sve do 1934., kada je odlučio okrenuti se svojoj pravoj strasti – glumi. Kako bi postao prepoznatljivo ime u kazalištu, promijenio je ime u Karl Malden. Tri godine je nastupao u kazališnim predstavama, a prvi veliki proboj doživio je 1937. kada je dobio svoju prvu ulogu na njujorškom Broadwayu.

 Karl-Malden Izvor: Profimedia

Njegova se karijera na neko vrijeme bila prekinula za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je otišao na bojište. Nakon što je preživio užase rata vratio se glumi te su veliki uspjesi za njega krenuli od 1950. Naime, tada je glumio u filmovima ‘The Gunfighter’ i ‘Halls of Montezuma’, no svjetsku mu je slavu donijela uloga u filmu ‘Tramvaj zvan čežnja’.

Za tu je ulogu Karl, odnosno Mladen, dobio Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu te se tako upisao u povijest kao jedini glumac s ovih prostora kojem je to pošlo za rukom. Nakon tog uspjeha je glumio i u hitu ‘Na dokovima New Yorka’, za što je dobio još jednu nominaciju za Oscara. Još neki njegovi poznati filmovi su i ‘Fear Strikes Out’, ‘Pollyann’ i ‘Paton’.

Nakon desetljeća bivanja na sceni, Karl se napokon umirovio 1993., a zanimljivo je i da je pet godina bio predsjednik Filmske akademije u Los Angelesu te je osnovao i umjetničku knjižnicu, koja je najveća u SAD-u.

 Karl-Malden Izvor: Profimedia

I dok mnogi glumci tijekom bogate karijere ostvare i bogate, turbulentne ljubavne živote, ovaj je glumac tome bio čista suprotnost. Nikada tabloidima nije dao povoda da o njemu pišu tračeve i skandalozne priče, a ženio se samo jednom – te je sa suprugom proveo nevjerojatnih 70 godina života!

Naime, oženio se Monom Greenberg 1938. godine, a ona mu je rodila i dvije kćeri. Nikada se u vezi ovog para nije povezivao niti jedan skandal ili afera, a Karl je uvijek isticao kako bez Mone ne bi uspio u životu. Na kraju je slavni glumac preminuo 2009. godine, u 97. godini života te je do kraja svojih dana volio samo Monu.

Povezane vijesti