Legendarni glumac i glazbenik Rade Šerbedžija, desetljećima unatrag osvaja srca publike, kako na Balkanu, tako i širom svijeta. O njegovom talentu su ispisane stranice, a o njegovom privatnom životu se i ne zna tako mnogo.

Za Šerbedžijinu holivudsku karijeru sve zasluge pripadaju slavnoj engleskoj glumici Vanessi Redgrave. Ona mu je otvorila vrata te tvornice snova, a kasnije je kumovala njegovoj djeci.

Rade Šerbedžija
Srećko Niketić/Pixsell 

Pored holivudske karijere, Šerbedžija uspešno gradi i domaću karijeru, kroz koju je stekao prijatelje poput legendarnih imena, Zorana Radmilovića i Dragana Nikolića.

Tako se jednom prilikom Rade Šerbedžija prisjetio druženja sa Zoranom Radmilovićem i zablude o porijeklu legendarnog glumca.

'Govorio mi je često - 'gdje si, moj Hrvat, kako si, moj Hrvat, što ćemo ti i ja, moj Hrvat… I tako svaki put kad bismo se sreli, Hrvat, Hrvat, Hrvat…', započeo je Šerbedžija pa nastavio:

Dragan Gaga Nikolić
Dado Đilas/Kurir 

'Jednom prilikom, u pola noći, kaže mu Gaga Nikolić: 'Pa čovječe, što ti Radu nazivaš Hrvatom stalno, kad je on Srbin?'. Radmilović mu odgovori: 'Ne lupetaj gluposti, konjino jedna. Otkud to da je Rade Srbin? Pogledaj kako lijepo i gospodski izgleda. Kulturan čovjek iz Zagreba. Nije baraba kao ti…'

Kaže tada Gaga Nikolić Šerbedžiji: 'Hajde Rašo (tako ga je zvao), kaži mu što si, kruha ti...'.

I Šerbedžija potvrdi da su mu i otac i majka Srbi. Radmilović se zakočio u pokretu. Kao da se nešto beskrajno tragično u tom trenutku dogodilo.

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija
Story 

'I djed mu je Srbin i baka mu je Srpkinja', nastavlja Dragan Nikolić. 'Otac i majka su ti Srbi?', upita Radmilović Šerbedžiju. 'Da', odgovori Rade. 'Majka i otac su ti Srbi?', ponovi pitanje Radmilović na svoj karakterističan način. 'Lažeš! Zakuni se u Miru Banjac!'

'Kunem se u Miru Banjac', odgovori mu Rade.

Radmilović je bio napet, kao da se radi o životu i smrti. Nisu bili sigurni šali li se ili je zaista stvar shvatio tako ozbiljno. Ispio je čašu 'na eks' i uzdahnuo:

'U, majku mu, gdje sad da nađem svog Hrvata?'

Rade Šerbedžija
Karlo Klasić/Pixsell 

Inače, postojale su brojne rasprave o porijeklu ovog legendarnog glumca, a što se prezimena tiče, Rade tvrdi da je za vrijeme jednog boravka u Gruziji saznao da u južnom dijelu te države svaka treća obitelj nosi prezime Šerbedžija. O svom porijeklu Rade Šerbedžija je gostujući u jednoj emsiji na K1 televiziji rekao:

'Ja sam Krajišnik, ja sam čovjek, ja sam Srbin iz Hrvatske, to je moje najtočnije obilježje, ali na tragu, naravno, Nikole Tesle, koji se ponosio svojim srpskim rodom i svojom hrvatskom domovinom. Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obilježje mentaliteta, tamo sam završio školu, tamo sam se počeo baviti umjetnošću i svime', rekao je Šerbedžija.