Na 13. Festivalu drama i serija FEDIS, Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji u regiji.

Slavni glumac je inače kroz karijeru dobio brojne nagrade i priznanja, ali kako ističe, sve statue koje je dobio obično završe u podrumu.

Rade Šerbedžija
Dubravka Petrić/PIXSELL 

'Kod mene u kući nema nigdje nagrada, one obično završe u podrumima ili starim koferima kada ostare. To je nešto podsvjesno u meni, slijedim onu Krležinu misao kad mi je rekao: 'Dobre su nagrade, treba im se veseliti, naročito ako mislite ili možda osjećate da ste ih zaslužili, ali zaboravite nagradu što prije možete'. Za razliku od oca koji mi nikada nije oprostio što sam postao glumac i nikada nije želio pogledati nijednu moju predstavu, majka je uvijek bila ta koja je uživala gledajući me. Čak mi je jednom pokvarila premijeru', kaže Rade Šerbedžija u jednoj televizijskoj emisiji i objašnjava što se zapravo dogodilo te davne 1976. godine.

Rade Šerbedžija
Profimedia 

'Kad si na pozornici, zamišljaš da si netko drugi, ali kad majka dođe jedino nju ne možeš prevariti jer ona zna tko si ti zapravo. Kad sam imao veliku premijeru predstave 'Richard III' u Hrvatskom Narodnom kazalištu 1976. godine, zamolio sam je da preskoči tu premijeru i da ne dođe.

Iako mi je obećala da neće doći, taman kada sam ostvario interakciju s publikom, u sedmom redu vidim nju kako sjedi. Kad sam je spazio, ona se u tom trenutku povukla u stolicu. Tek tu mi je tada palo sve, upropasti mi premijeru', priča kroz osmijeh legendarni glumac.

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija
Marina Lopičić/Kurir 

Iako je odigrao više od 200 uloga i osvojio brojne nagrade, Rade Šerbedžija ističe da će se glumom baviti sve dok bude mogao stajati na nogama.

'Ovo je jedan normalan posao koji nas čini sretnim i da smo na neki način kao djeca. Cijeli ljudski vijek smo zapravo ostarjela djeca. Zašto od života praviti fame i misliti da je nešto naročito važno. Mislim da ću ja glumiti dokle god budem mogao hodati i dokle me god ljudi budu htjeli gledati', zaključio je Šerbedžija u emisiji 'Kec na jedanaest' na Televiziji K1.