O Dini Merlinu i njegovoj obitelji stanovnici Sarajeva imaju samo riječi hvale. Za veliku glazbenu zvijezdu kažu da im je jedan od omiljenijih sugrađana, dok za njegovu suprugu Amelu Dervišhalidović, s kojom ima kćer Naidu i sina Hamzu, ističu da je divna žena i požrtvovna majka koja je od samog upoznavanja bila glavni pjevačev oslonac.

Ono što se na prvi pogled može zaključiti prilikom ulaska u usku jednosmjernu ulicu u naselju Bistrik, koje je jedno od najstarijih naselja u Sarajevu smješteno na lijevoj obali Miljacke, gdje se nalazi i obiteljski dom obitelji Dervišhalidović, jest da je kvart u kojem je svio obiteljsko gnijezdo vrlo ušuškan i skroman.

Kuća Dina Merlina
Kurir 

Iako ima više nekretnina u svom vlasništvu, između ostalog i vilu na Ilidži koju iznajmljuje, on je odlučio živjeti baš u svojoj staroj obiteljskoj kući. Ispred visokih dvorišnih vrata kojima je zaklonjen pogled na dvorište i kuću, na uličnom parkingu nalazi se i Mercedes koji pripada popularnom pjevaču.

Dino Merlin
Kurir 

Susjedi imaju samo lijepe reči za Merlina. Ekipa redakcije Kurira srela je tako i kćer jednog Merlinovog prijatelja koji živi nekoliko kuća od pjevača.

'On je divan čovjek i susjed. Toliko prizeman i ljubazan, a takva zvijezda. Ja sam odrasla uz njegove pjesme, moj otac ga je uvijek hvalio i isticao kao primjer dobrog čovjeka. O njemu ništa loše nećete čuti ovdje. Sa svakim porazgovara, fotografira se, toliko je normalan da je i nama to ponekad čudno', rekla nam je uz osmijeh Edita.

Zatim su sreli još jednu susjedu koja je rado nahvalila pjevača, ali je željela ostati anonimna.

Dino Merlin
Kurir 

'On toliko voli svoju obitelj, jako je vezan za ženu i djecu. Najviše vremena provodi u ovoj kući na brdu, iznad Vijećnice, i često šeta po mjestu. Baš je vezan za svoje Sarajevo. On je duša od čovjeka, svi ga obožavamo', rekla je susjeda.

I na Baščaršiji, gdje Merlin inače ima svoju trgovinu, jedan od prodavača suvenira ljubazno je otkrio neke zanimljivosti o pjevaču, o kojima se dosad u javnosti nije govorilo.

Dino Merlin na HoFu 2022
Robert Gašpert 

'Merlin je skromna osoba, a može imati sve što poželi. Cijelo Sarajevo ako hoće. Ja godinama živim blizu njega, viđam ga svaki dan. I u susjedstvu, a i ovdje na Baščaršiji. Otkrit ću vam nešto, što mi Sarajlije jako dobro znamo: on obožava voziti bicikl i s njim dolazi ovdje. Sa svima porazgovara, pita nas kako smo, kako nas služi zdravlje, kako ide posao, zna nas sve po imenu. Turisti kad dođu, šokiraju se kad ga vide kako šeta normalno, razgovara, pije kavu s nama. Netko bi pomislio da on ima osiguranje, da se krije. Ništa od toga. Eto, ukratko, to vam je Merlin', ističe Emir.