Legendarnu glumicu Evu Ras kroz život su pratile teške tragedije, no ni one je nisu omele u namjeri da bude jača, hrabrija i da se bori ostati svoja i prisebna. I sada, u devetom desetljeću života Eva svojim izjavama zna poljuljati javnost, a svjedočenja o tužnim događajima iz njenog života i dandanas se prepričavaju.

Osim po ulogama, Eva je javnosti zanimljiva i zbog toga što nema dlake na jeziku, a ako je suditi prema svemu što je doživjela tijekom života, nije ni čudo što više ne mari kako će tko njeno mišljenje protumačiti.

Eva Ras
Kurir televizija 

Eva je oduvijek bila žena otvorenog duha i nije se sramila reći što misli. Često je govorila i o privatnom životu, a ta svjedočenja su bila puna tuge, boli i nevjerice. Naime, otvoreno je govorila o borbi s depresijom i činjenici da je pomišljala sebi oduzeti život. Kako je objasnila, nakon što je saznala da neće dobiti nacionalnu mirovinu, uputila se na Brankov most gdje je sebe ipak podsjetila da je preživjela i mnogo gore stvari.

'Kad su mi javili da nisam dobila nacionalnu mirovinu, krenula sam prema Brankovom mostu i kad sam već stigla tamo rekla sam sebi: 'Pa nećeš valjda tu sramotu napraviti, ubiti se zbog toga što te ne cijene, a nisi se ubila kad ti je kći umrla. Nisi se ubila kad ti je muž umro, koji te je obožavao. Nisi se ubila kad ti je majka umrla...'. I ja sam se radosno vratila u svoj stan i nisam se ubila', ispričala je Eva.

Jednom je prilikom podijelila i tužnu priču o kćeri koju je prerano izgubila, kao i supruga za kojim i dandanas žali. Glumica i njen pokojni suprug Radomir Stević Ras dugo su željeli djecu, a iako je više puta bila u drugom stanju, iznijela je samo jednu trudnoću.

Eva Ras
Marina Lopičić/Kurir 

'Nisam mogla imati više djece. Osam puta sam u životu bila trudna, a sedam puta sam imala spontani pobačaj. Imala sam 40 godina kada je Ras preminuo i to se završilo', ispričala je Eva jednom prilikom.

Ipak, par je dobio jedno dijete.

'Nakon šest godina braka dobili smo kćer Krunu, 9. siječnja 1969. Mi smo sve vrijeme htjeli imati dijete, ali sam ja gubila bebe. Jednom, baš kad sam imala spontani, snimala sam film 'Čovek nije tica' u Boru. Direktno iz bolnice 'Narodni front' sjedam u automobil i idem u borski rudnik, penjem se na dimnjak, vozim lokomotivu, a krvarim', prisjetila se Eva.

Eva Ras
Zoran Jevtić/Kurir 

Inače, Radomir Stević Ras preminuo je u 52. godini, 22. studenog 1982. godine, a devet godina kasnije Eva je ostala i bez kćeri. Kruna je s 24 godine iznenada preminula u Parizu gdje je živjela i studirala, a Eva je jednom prilikom opisala bolni trenutak kad je dobila najteže vijesti u životu.

'Taj dan sam trebala ići na premijeru u Suboticu i čekala sam automobil da dođu po mene. Zvoni portafon, ja kažem da ću odmah sići dolje, a oni odgovore: 'Ne, mi ćemo doći kod vas'. Tri policajca su došla u moj stan i pitaju me je li moja kći bila u Parizu, a ja kažem: 'Pa, ona je sada tamo', a oni meni kao iz topa: 'Pa, ona je umrla!' Tako sam ja saznala', u suzama je ispričala Eva prije nekoliko godina.

Eva Ras
Kurir TV 

'I, naravno, oni ništa ne znaju o tome, nego su me poslali da idem u Ministarstvo vanjskih poslova da mi oni kažu. Ali ni tamo ništa nisu znali. Pa su mi portiri rekli, onako, da me utješe valjda: 'Ako nitko ništa ne zna, možda je vaša kćer i živa.' To me je nekako držalo u nadi da zaista jest. Na kraju su mi u policiji u Ljermontovljevoj rekli da je umrla, poslije tri dana. Bilo je to 3. srpnja 1993. Jedva sam uspjela, uz pomoć ministra vanjskih poslova i još nekih ljudi, dovesti Krunino tijelo da je ovdje pokopam', ispričala je glumica.

Kako je istaknula, sumnjala je da iza Krunine smrti stoji nešto vrlo složeno i opasno.

'Uz lijes smo dobili i nalaz obdukcije, francuska policija ništa nije otkrila i zapisali su da je umrla prirodnom smrću. Ja sam kasnije pričala nekim mojim kumovima da se ona tamo u Parizu možda upetljala u neke mračne stvari, politiku, i da je zato francuska policija napisala onako u izvještaju. Onda mi je moj kum Milenko Vučetić, pisac, rekao da pričam radnju kao iz filma 'Nikita' i da to nema veze s realnošću. Ne znam, tako je Bog htio', rekla je.