Njegove dane u Zagrebu obilježila su druženja s Arsenom Dedićem: Osvanula nikad viđena fotografija Balaševića iz vojske

Vojsku je služio u Zagrebu gdje je i nastao njegov stih 'u vojsci sam stekao druga do groba'.

Marko Prpić/Pixsell

Mnogi ni danas ne mogu prežaliti 'panonskog mornara' Đorđa Balaševića koji nas je napustio u veljači 2021. godine i iza sebe ostavio brojne pjesme, ali i neutješnu suprugu Oliveru.

Međutim, malotko zna da je početkom 80-ih godina vojsku služio u Zagrebu gdje je i nastao njegov stih 'u vojsci sam stekao druga do groba'. Bio je u pješadiji, a jednom prilikom mu je u kasarnu 'Maršal Tito' došla i njegova Olivera gdje i nastala ova nikad viđena fotografija.

Đoletovih vojničkih dana nakon njegove smrti prisjetila se i Gabi Novak.

'Bio je u Zagrebu nekoliko mjeseci. Svaku drugu nedjelju bio bi kod nas na ručku. Uvijek su to bila divna druženja, on i Arsen bi sjedili, svirali, pjevali, razgovarali o glazbi, a ja sam mu kao žena i prijateljica nastojala pomoći u svemu što je bilo potrebno. Volio je Zagreb, volio je Arsena, volio je doći kod nas i ne mogu reći koliko me je njegov odlazak pogodio', napisala je tada Gabi.

Duško Jaramaz/Pixsell 

Inače, Balašević nikad nije skrivao da je bio veliki obožavatelj 15 godina starijeg Šibenčanina, pa mu je napisao široj javnosti nepoznatu pjesmu naziva 'Pesma za Arsena'.

Đorđe Balašević - Pesma za Arsena  YouTube

Podsjetimo, prvi singl snimio je s grupom Žetva 1977. godine koji se zvao 'U razdeljak te ljubim'. Prvu pobjedu na festivalu odnio je u Splitu s pjesmom 'Panonski mornar'. Nakon grupe Rani Mraz, 80-ih godina kreće njegova solo karijera koja je trajala četrdeset godina.

Više fotografija Đorđa Balaševića pogledajte u našoj galeriji.