O skandalu Milene Dravić brujao je cijeli svijet: Slavna glumica je zbog ovog pitanja gađala novinarku i izgubila ulogu

Zbog burne reakcije u Kanu čuvena glumica je izgubila ulogu.

Dragana Udovičić/Kurir

Glumačka diva Milena Dravić rođena je na današnji dan 1940. godine, no napustila nas je prije šest godina i ostavila neizbrisiv trag u jugoslavenskoj kinematografiji. Za života je glumila u više od sto filmskih ostvarenja.

Njene replike se i danas prepričavaju, a veliku slavu stekla je ulogama u filmovima: 'Kozara', 'Ljubavni život Budimira Trajkovića', 'Rad na određeno vreme', 'Moj tata na određeno vreme', 'Sekula se opet ženi', 'Nije lako sa muškarcima' i 'Zona Zamfirova'. Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije 'Priče iz Nepričave', Vera iz 'Policajca sa Petlovog brda', zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV komedija 'Pozorište u kući' i 'Lud, zbunjen, normalan'.

DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

Milena je na film došla slučajno kad je 1959. prvi put napustila Beograd i otišla kod tetke u Sarajevo. Zapazio ju je slovenski redatelj František Čap i dao joj ulogu u svom filmu 'Vrata ostaju otvorena'. Nakon toga su se nizali uspjesi koji su obilježili njenu bogatu karijeru.

Nakon što je dobila ulogu u filmu 'Sutjeska', legendarna glumica Milena Dravić otišla je s ekipom filma 'Misterije organizma' Dušana Makevejeva na filmski festival u Kanu gdje se upoznala s Jackom Nicholsonom, Johnom Lennonom i njegovom suprugom Yoko Ono.

Story 

Milena je slovila za damu izuzetnih manira, ali je bila čvrstog i nepokolebljivog stava. Američka novinarka tada je glumici postavila jedno veoma škakljivo i neumjesno pitanje koje je Milenu zateklo i zaprepastilo.

'Znate li vi Jugoslavenke za kontracepciju?', glasilo je pitanje.

Milena se toliko iznervirala da je novinarku gađala pilulama koje su joj bile pri ruci.

Youtube/Screenshot 

'Ja sam se tih dana mučila s migrenom i vadim te pilule, gađam je njima. Sve novine su pisale o tome, a ruska 'Literaturna gazeta' je napisala da sam se neprimjereno ponašala. Vraćam se iz Kana i Nikola Popović, direktor filma, kaže mi da neću moći glumiti u 'Sutjesci', pričala je glumica.

Međutim, nakon godinu dana se sve promijenilo i strasti su se smirile.

'Godinu dana je prošlo, Dragan i ja na moru i ležimo na plaži, kad vidim neke crne izglancane cipele mi prilaze, a ono Popović i kaže mi: 'Diži se, moraš na Tjentište odigrati svoju ulogu', rekla je svojedobno Milena.