O supruzi Emira Kusturice postoje ograničene informacije, osim što nosi ime Maja i što već četiri desetljeća živi u skladnom braku s poznatim scenaristom i redateljem. Iz ovog braka imaju dvoje djece - sina Stribora i kćer Dunju.

Maja se rijetko pojavljuje u javnosti. Bila je viđena samo nekoliko puta, i to uglavnom na posebnim događajima na kojima je pratila svog supruga.

Emir i Maja Kusturica
Gorassini Giancarlo / Abaca Press / Profimedia 

Emir Kusturica rijetko dijeli detalje o svom privatnom životu, međutim, na nedavnom događaju koji je okupio studente pod nazivom 'Otvoreni svijet' na Zlatiboru otkrio je nekoliko do tada nepoznatih aspekata iz života. Tijekom tog događaja otkrio je kako se zaljubio u Maju koja je tada bila smatrana jednom od najljepših djevojaka u Sarajevu.

'Viđali smo se neko vrijeme i prije nego što sam otišao na fakultet u Prag odlučio sam prekinuti vezu. Smislio sam neku priču i čak joj rekao da imam drugu djevojku. Tužna, otišla je suznih očiju. Poslije toga, spakirao sam svoje stvari i otputovao u Prag', započeo je Kusturica svoju priču.

Kao ilustracija činjenice da život ponekad piše najneobičnije priče, nakon nekoliko mjeseci u Pragu slučajno se sreo sa sarajevskim prijateljem koji ga je obavijestio da se oko Maje okupljaju mnogi udvarači i da bi mogao ostati bez nje.

Emir i Maja Kusturica
FRED DUFOUR / AFP / Profimedia 

'Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem 'šanera' Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena - Fellinijev 'Amacord' i ja sam bio u dilemi - da ostanem gledati film ili da odem u Sarajevo? Ujutro sam uhvatio vlak i preko Horgoša, Beograda i Zagreba navečer stigao u Sarajevo', ispričao je Emir, ali tada nije uspio ni vidjeti Maju.

'Poslije 2 dana u Sarajevu vraćam se u Prag i na fakultetu me dočekala obavijest: 'Zbog ogromnog zanimanja film 'Amacord' se prikazuje još jednom. Odem u projekcijsku salu, sjednem u prvi red i zaspem već poslije prve scene. Svi su me gledali s čuđenjem', prisjetio se Kusturica.

Narednog vikenda se ponovno uputio za Sarajevo, međutim tamo je saznao da je Maja na Jahorini, ali to ga nije spriječilo da ju ode potražiti.

Emir i Maja Kusturica
VALERY HACHE / AFP / Profimedia 

'U međuvremenu sam se čuo s Perom koji mi govori da Maja ima drugog dečka i ja opet odem put Sarajeva gdje saznajem da je u vezi sa sinom Bebe Selimović. Uzeo sam auto od oca i s nekoliko prijatelja otišao na Jahorinu, ali Maju nisam vidio. Ponovno se preko Zagreba, Beograda i Horgoša vraćam u Prag gdje na oglasnoj ploči vidim obavijest: 'Zbog ogromnog, ogromnog zanimanja 'Amacord' se prikazuje još jednom'. Ponovno odlazim u kino i opet zaspem poslije prve scene. Kolege su me gledale kao da nisam normalan', rekao je Emir.

Sljedećeg vikenda Kusturica je opet sjeo u vlak za Sarajevo u nadi da će ovaj put imati više uspjeha.

'U vlaku sam bio s nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim potražiti Maju, ali opet je nisam vidio. Tad sam saznao da i dalje hoda sa sinom Bebe Selimović. Po povratku u Prag dočekuje me nova obavijest: 'Zbog nezapamćenog zanimanja Fellinijev 'Amacord' se prikazuje još jednom'. Ja opet odem u kino i, naravno, zaspem poslije prve scene. Pojedine moje kolege Poljaci više nisu htjeli sa mnom razgovarati, zvali su me balkanski divljak jer nisam ispoštovao ostvarenje filmskog maga kao što je Fellini', pričao je Kusturica dok su ga studenti slušali bez daha.

Emir i Maja Kusturica
Fomichev Mikhail / TASS / Profimedia 

Tek narednog ljeta se konačno uspio ponovno vidjeti s Majom.

'Sjeli smo popiti kavu i onda me je upitala: 'Jesi li čuo da je Fellini napravio jedan divan film, jesi li gledao 'Amacord'?. Ja onako kao usput kažem: 'Ma, tko nije?'. Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom kinu Romanija gledali Fellinijev 'Amacord', a vjenčali smo se mjesec dana kasnije. Što sam vam htio reći ovom pričom - čovjek uvijek treba dati prednost životu, a ne fikciji', zaključio je čuveni redatelj.

Zanimljiv je podatak da su Maja i Emir Kusturica 2015. godine odlikovani medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i obiteljske sreće 'Sveti Petar i Fevronija', koja se dodjeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina. Medalja i plaketa uručeni su im u 'Ruskom domu' u Beogradu, a dobili su ih na inicijativu stanovnika grada Muroma koju je podržala Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsjednika Rusije.