Čuvena Stanislava Pešić bila je jedna od najboljih jugoslavenskih glumica. Rođena je 7. srpnja 1941. godine, a glumu je upisala iz trećeg puta, no to nije utjecalo na njenu karijeru i veliki uspjeh u tom poslu.

Na filmu je debitirala 1961. godine, a nakon što je završila fakultet dobila je angažman u Narodnom kazalištu.

Stanislava je za ulogu Saše u filmu 'Pjesma' nagrađena na festivalu u Puli. Pokraj glume, okušala se i u ulozi voditeljice u programu za djecu.

Publika je najviše pamti po ulozi Olge u u jugoslavenskoj seriji 'Pozorište u kući'. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ljudi širom Jugoslavije obožavali su nju i Đuzu Stojiljkovića, ali i druge glumce koji su bili dio spomenute serije.

Stanislava je 1992. godine otkrila da boluje od raka, tada počinje voditi svoj dnevnik, te u njemu opisuje kako protiču dani borbe s opakom bolešću.

Pred kraj života dnevnik je pretočila u knjigu pod nazivom 'Devetnaest društvenih igara' koju je i objavula. Upravo u knjizi se može mnogo saznati o njenim nadanjima, strahovima, borbama, ali se mogu pročitati i pisma koja je slala svojoj djeci u najtežim trenucima.

Upečatljiva rečenica koja se može pročitati u jednom od pisama jest da je 'sve pogrešno odigrala, bila neodlučna kad je trebala biti odlučna, uvjerena da je ružna onda kada je bila najljepša'.

Imala je dva sina, Peru i Ivana, a mnogi ne znaju da je Ivan bio u braku s glumicom Vanjom Ejdus i da je par u tom braku dobio kćer.

Stanislava Pešić preminula je 20. studenog 1997. godine u Beogradu.