Slavni glazbenici Zdravko Čolić, Goran Bregović i Đorđe Balašević u mladosti su surađivali na brojnim projektima. U to vrijeme, kao i danas, Čola je bio jedna od najvećih zvijezda, a pjesma 'Mađarica' jedna je od onih koje su obilježile njegovu karijeru.

Pjesma je objavljena na albumu 'Malo pojačaj radio', koji je sniman 1981. u Londonu. Tekst je napisao Đorđe Balašević, a na albumu su radili Duško Trifunović, Đorđe Novković, Marina Tucaković.

Goran Bregović
Karmela Prpić 

Nakon što je tekst pjesme bio gotov, Đorđe Balašević dao ga je Goranu Bregoviću da napiše i glazbu, a Brega je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pjesama na tom Čolinom albumu.

Tad dolazi do scene koja se godinama prepričava, ne samo među glazbenicima, već i u javnosti. Naime, Bregi se nije sviđao naziv pjesme i bio je uvjeren da će bolje proći ako se zove 'Mađarica' umjesto originalnog 'Opatica'. Balašević se tu strašno naljutio i nije mu padalo na pamet mijenjati ni jedno jedino slovo, a kamo li naziv pjesme.

Đorđe Balašević i Olivera Balašević
Instagram 

Čola je ipak odlučio zadržati prvobitni naziv 'Mađarica' što je Bregu itekako pogodilo i od tada Balašević i Bregović nikada nisu više surađivali. Godinama nakon toga odnosi su se malo poboljšali, ali njihova se imena više nisu mogla pročitati na zajedničkim projektima.

'Mađarica' je postala bezvremenski hit, a taj album Zdravka Čolića prodan je u više od 300.000 primjeraka.

Zdravko Čolić
Dragana Udovičić/Kurir 

Đorđe Balašević je na veliku žalost svih obožavatelja njegovog rada preminuo 19. veljače 2021. u Kliničkom centru Vojvodine od infekcije izazvane koronavirusom. Sahranjen je 21. veljače na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu obitelji i najbližih.