Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSVOJILA JE I ŠKOLOVALA 48. DJECE: Esma Redžepova imala je teško djetinjstvo, a život je posvetila humanitarnom radu

Autor Kristina Zrilić

Legendarna pjevačica Esma Redžepova imala je teško djetinjstvo.

 Esma Redžepova Izvor: Marko Prpić/Pixsell

Pjevačica Esma Redžepova preminula je u prosincu 2016. u 73. godini života.

Rođena je u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestero djece. Njen otac je u bombardiranju 1941. godine izgubio nogu, a upravo mu je Esma pomogla da na dostojanstven način zarade za obitelj. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, prodavala je mlijeko i čistila stanove.

Da je imala teško djetinjstvo, svjedoči i izjava koju je dala u jednom intervjuu.

 Esma Redžepova Izvor: Profimedia

'Kad se ljudi u obitelji vole, siromaštvo nije teško. Meni je najteže bilo kad sam krenula u prvi razred i kad su me svi nazivali 'Ciganka'. Nitko nije htio sjediti sa mnom u klupi. Tada sam prvi put shvatila da sam različita od druge djece i to mi je najteže palo', rekla je Esma.

Imala je samo 10 godina kada je počela pjevati, a s 13 je pobijedila na jednom glazbenom natjecanju na kojem je upoznala i Steva Teodosijevskog, poznatog harmonikaša i šefa orkestra. Zatražio je dozvolu od Esminih roditelja da im se pridruži i nastupa na turneji. Uz roditeljski pristanak, djevojčica se počela profesionalno baviti glazbom i nastupati s orkestrom po mnogim mjestima, kasnije i širom svijeta. Stevo je je bio njen učitelj, prijatelj i suradnik.

 Esma Redžepova Izvor: Profimedia

Vremenom se iz prijateljstva rodila ljubav, pa se Esma udala za Stevu koji je od nje bio 22 godine stariji. Nisu imali svoje djece, ali su pomogli drugoj djeci. Usvojili su čak četrdeset sedam dječaka koje su školovali. Uglavnom su se bavili glazbom i nastupali u njihovom orkestru 'Teodosievski'. Sve svoje sinove Esma je podignula i financijski zbrinula. Nakon velikog broja sinova, usvojila je i djevojčicu.

'Mislim da smo imali skladan brak. Nikad se nismo ljutili jedno na drugo, voljeli smo se i poštovali. Malih svađa ima svugdje, ali to su samo sitnice preko kojih smo u šali prelazili', rekla je svojedobno Esma.

 Esma Redžepova i Tonči Huljić Izvor: Story arhiva

Život je posvetila pjesmi i humanitarnom radu, i to je radila s toliko ljubavi i uspjeha, da je već dva puta nominirana za Nobelovu nagradu. Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svijetu.

Godine 1976. u Chandrigaru u Indiji, proglašena je kraljicom romske glazbe, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara. Stvorila je više od 580 umjetničkih djela, što uključuje više od 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.