Pjevačica, novinarka i voditeljica Vera Cvetinović bila je miljenica predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. Skoro dvadeset godina uživala je njegovo poštovanje i pjevala mu je više od 30-ak puta. Osjećaj za glazbu i dobar glas naslijedila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša porijeklom iz Kutjeva.

'Tih godina sam pjevala pjesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. A kada sam sa društvom krenula na turneju po Južnoj Americi naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pjesme. U međuvremenu, Izvršno vijeće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijam za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pjevam Titu. U to vrijeme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula u staroj bakinoj dugoj haljini', govorila je svojedobno Vera Cvetinović.

Vera Cvetinović
Youtube/Screenshot 

Vera je i sama priznala da je bila Titova miljenica i otkrila kakav je tretman od njega imala.

'Desetljeće i pol bila sam miljenica Josipa Broza. Pjevala sam mu najmanje tridesetak puta. Tito je imao običaj da jednostavno pošalje vozača i Mercedes po mene da bi me odvezli u Karađorđevo, na Frušku Goru ili čak u Bugojno da njemu i Jovanki pjevam omiljene srpske i zagorske pjesme', rekla je.

Sredinom sedamdesetih Vera je danju radila na TV Novi Sad, a navečer pjevala u hotelu 'Park'. I tada ju je Tito diskretno pratio, jer se zanimao za njen život i rad.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito
Sven Simon / United Archives / Profimedia 

'Čujem da ste diplomirali? I da ste imali prometnu nesreću? Kako ste sada?', raspitivao se Tito dok smo sjedili kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi vjeruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu tijekom večere Titu sam otpjevala pjesmu 'Zvoni zvonce', a Jovanki pjesmu 'Salaš u malom ritu' koju je mnogo voljela', govorila je Vera.

Najveću popularnost doživjela je u novogodišnjoj noći kad je 1976. godine pjevala upravo Jovanki i Titu. U Novom Sadu na dočeku predsjednik i prva dama su s cijelim političkim vrhom slušali Veru. Međutim, nju i pored svega glazbena karijera nije fascinirala već joj je bila samo hobi. Kad je diplomirala novinarstvo zaposlila se kao voditeljica, potom je postala glazbena urednica na radiju u Novom Sadu, a okušala se kao televizijska voditeljica u čemu je bila veoma uspješna.

Vera Cvetinović
Youtube/Screenshot 

Bez obzira na to što je glazbu doživljavala kao hobi, Josipu Brozu Titu pjevala je do njegovog posljednjeg dana. Tito je, navodno, pred smrt tražio da pored njega sjedi upravo Vera i da mu pjeva.