Zdravko Čolić na glazbenoj sceni pojavio se 60-ih godina prošlog stoljeća, a vrlo je brzo stekao i status jedne od najvećih regionalnih zvijezda čija slava ne jenjava ni danas.

Ono što je manje poznato jest da se pjevač u to vrijeme pokušao probiti i na inozemno tržište te je snimao pjesme i na njemačkom i na engleskom jeziku. Prvi službeni nastup održao je 1969. godine kao član grupe Ambasadori u kojoj je bio dvije i pol godine, a onda je 1971. godine postao član Korni grupe u kojoj je ostao samo šest mjeseci. Inače, na njegovo mjesto je tada došao Zlatko Pejaković.

Zdravko Čolić
Dragana Udovičić/Kurir 

Čola se zatim vratio u Sarajevo gdje je započeo solo karijeru. Na festivalu 'Vaš šlager sezone' u Sarajevu 1972. godine nastupio je s pjesmom Kemala Montena 'Sinoć nisi bila tu' zahvaljujući kojoj je osvojio treću nagradu, kao i nagradu za interpretaciju.

Od tog trenutka službeno je započela njegova solo karijera. Na Opatijskom festivalu 1973. godine pobijedio je s pjesmom Kemala Montena 'Gori vatra' čime se plasirao na Eurosong predstavljajući u Luksemburgu tadašnju državu Jugoslaviju. Iako je završio na predzadnjem, 15. mjestu, tvrtka Warner Brothers je s njim ipak potpisala ugovor, a pjesma 'Gori vatra' postaje istinski evergreen jugoslavenske popularne glazbe.

Tako je Čolić za njih snimio i ploču na njemačkom jeziku, no tu se i završava njegova najavljivana karijera u inozemstvu jer Čola nije želio živjeti u Njemačkoj. Na svojim njemačkim pločama Zdravko Čolić potpisan je kao Dravco jer je njemačkim urednicima njegovo pravo ime bilo komplicirano za izgovor.

Zdravko Čolić
Youtube/Screenshot 

Inače, Čolić je za pjesmu 'Gori vatra' snimio i spot u Mostaru, na Starom mostu iznad Neretve.