Desanka Beba Lončar bila je glumica i ljepotica bez premca za kojom su uzdisali brojni muškarci. Otmjenog stava i nevjerojatne ljepote opijala je sve oko sebe. Predviđali su joj sjajnu filmsku karijeru, prozvali je srpskom Brigitte Bardot, a onda se sudbina s njom surovo poigrala.

Rođena je kao Desanka Lončar u Beogradu 28. travnja 1943. Sa samo 17 godina debitirala je u filmu 'Deveti krug' u režiji Francea Štiglica. U zvijezde ju je vinula glavna uloga u ostvarenju 'Ljubav i moda'.

Desanka Beba Lončar
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

'Sjećam se da su došli kod mene i rekli mi – snimat ćeš jedan film, vozit ćeš vespu, nosit ćeš divne haljine, vozit ćeš se avionom… To je bilo kao san', ispričala je Beba u jednom intervjuu mnogo godina kasnije.

Uloga Sonje Ilić u ovom filmu donijela joj je ogromnu popularnost. Kako se tada u Beogradu pričalo - kad Beba prošeta Knez Mihajlovom, sve stane i nitko s nje nije mogao skinuti pogled. Ipak, presudna je bila uloga u britansko-jugoslavenskoj koprodukciji 'Dugi brodovi' koja je odvodi u Rijeku gdje ostaje živjeti. Talijani su je zvali 'prelijepa lutka', a ona je novac od filmova trošila na Mercedes dvosjed, dijamante, bunde...

Susret s hrvatskim biznismenom i tadašnjim glazbenikom, Josipom Radeljakom Dikanom promijenit će njen život iz korijena. Iako je bila na korak od svjetske slave i sva vrata u glumačkom svijetu su joj bila otvorena, Beba se zaljubila, udala i posvetila obitelji. Njenu sreću je upotpunilo rođenje sina Lea.

'Kad sam ga uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svijet. Napustila sam glumu i odlučila biti s djetetom da ga dadilje ne vuku po setovima', izjavila je jednom prilikom čuvena glumica. Ali njen brak s Radeljakom bio je sve samo ne idličan. Trpjela je njegove prevare zbog djeteta, a kap koja je prelila čašu bila je njegova gotovo javna dugogodišnja veza s glumicom Enom Begović, pa su se službeno razveli 1994.

Borba za sina

Uslijedila je mučna 13-godišnja borba za skrbništvo nad sinom, pa je Radeljak u jednom trenutku bivšu ženu proglasio alkoholičarkom i smjestio je na Kliniku za odvikavanje. Radeljak ju je ucjenjivao i tražio da zaboravi na sina, dok će mu on pružiti sve najbolje u životu. Kao i svaka majka, Beba se nije mogla odreći svog djeteta, pa su Leo i ona godinama bili u tajnom kontaktu, a viđali su se u Londonu.

Josip Radeljak Dikan
Grgo Jelavić/Pixsell 

'Svi griješimo i sve je to dio života. Uvijek sebi kažem – ako sam pogriješila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna', rekla je jednom prilikom Beba koja se zatim povukla iz javnosti, vrlo rijetko daje intervjue i danas živi mirno i povučeno u svom stanu na Dorćolu.

Desanka Beba Lončar
Davor Puklavec/Pixsell 

Kako se pričalo po Beogradu, sreću je pronašla uz Stevana Marinkovića Knićanina, ali ona o tom dijelu svog života nikad nije govorila. Prema pričama susjeda koji je viđaju, Beba je i danas lijepa, otmjena, elegantna i dama bez premca kakva je uvijek i bila.

Beba Lončar
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR