Desanka Beba Lončar (80) bila je glumica rijetke, otmjene ljepote, a domaćoj javnosti je poznata i po braku sa splitskim poduzetnikom Josipom Radeljakom Dikanom. Naime, Dikan ju je ostavio zbog tragično preminule glumice Ene Begović.

Mnogi pamte beogradsku ljepoticu po filmu 'Ljubav i moda' iz 1960. kada je kao 17-godišnjakinja utjelovila Sonju Ilić. Beba je tada studirala romanistiku i ranije je odigrala ulogu Magde u filmu 'Deveti krug' Francea Štiglica.

Desanka Beba Lončar
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Angažman u filmu 'Ljubav i moda' joj se činio kao ponuda iz snova. 'Došli su kod mene i rekli mi: 'Snimat ćeš jedan film, vozit ćeš Vespu, nosit ćeš divne haljine, vozit ćeš se avionom...' To je bilo kao san!', rekla je svojedobno Beba.

Oduševila je javnost svojom pojavom, a počeli su je uspoređivati s legendarnom francuskom glumicom Brigitte Bardot. Glumila je u filmovima 'Dvoje', 'Dr' i 'Lito vilovito' dok ju je uloga u vikinške princeze u prvoj američko-britansko-jugoslovenskoj koprodukciji 'Dugi brodovi' odvela 1965. u Rim.

Desanka Beba Lončar
Avala Film / Prodi Cinematografi / AFP / Profimedia 

Odradila je desetke u talijanskoj kinematografiji i posljednja joj je bila 1982. u filmu 'Kuća prokletih'. Mnogi muškarci su uzdisali za beogradskom ljepoticom, a njezino srce je osvojio hrvatski poduzetnik Josip Radeljak Dikan s kojim je dobila sina Lea.

'Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zaliscima… Kad sam ga uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svijet. Život u bolnici duboko me je izmijenio. Napustila sam glumu i odlučila biti s djetetom, da ga dadilje ne vuku po setovima', rekla je jednom Beba.

Josip Radeljak
Igor Kralj/Pixsell 

Par je u braku bio 23 godine, a glumica je svojedobno objasnila zašto su se razveli.

'To se zove zamor materijala. Sjećam se da smo živjeli fantastično i poslije smo počeli ići na živce jedno drugome. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem. Seks je najvažniji dio te igre, ali ljubav, nažalost, nije vječna, ma koliko mi žene to romantično željele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više riskiraju. To je zato što živimo u muškom svijetu. Njima se preljub oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža s djecom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stup srama. Samo, tko smo mi da sudimo ljubavi?', rekla je Beba.

Beba Lončar
DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

Priznala je i da je griješila u životu. 'Bože moj, svi griješimo... Sve je to dio života. Uvijek sebi kažem: 'Ako sam pogriješila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna'', istaknula je.