Jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora, Goran Bregović, napisao je desetine hitova, a jedan od najvećih svakako je 'Lipe cvatu'.

Goran Bregović
Ivana Ivanović/PIXSELL 

'Znam da je pjesma 'Lipe cvatu' nastala u Severnoj Makedoniji gdje je Goran bio u nekim albanskim kafanama i čuo je kako ljudi zanimljivo sviraju, pa mu je došla ideja napraviti 'Lipe cvatu'. Tako da je to bogatstvo što Bijelo Dugme ima, lepeza pjesama da ti pamet stane. Jer da bilo koju pjesmu krenemo izvoditi, svi pjevaju s nama. Ali pjevaju i ove nove generacije. To je fascinantno', izjavio je Alen Islamović jednom prilikom za Avaz.

Jurica Pađen
Zorana Mandić/ATAImages/PIXSELL 

Jurica Pađan je u ispovijesti za Kurir otkrio da je 'Lipe cvatu' prvo otpjevala Bisera Veletanlić.

Bisera Veletanlić
Kurir/Ana Paunković 

'Nastupali smo na Hit paradi u Beogradu. Naime, mi smo samostalno tamo isto nastupali, i došao nam je Bregović u garderobu i zamolio - bismo li mu pomogli pratiti Biseru Veletanlić za koju je napisao pjesmu. Nije imao bend. Mi smo u garderobi s Bregom naučili pjesmu za pola sata, izašli na pozornicu... To je bila tada najvažnija i najpopularnija emisija. Svirali smo pjesmu 'Šta ću, nano, dragi mi je ljut'. Nikad niste čuli tu pjesmu.

Hit je postala kad ju je Brega snimio s Dugmetom kao 'Lipe cvatu'. Napisao je novi tekst. Bila je megahit, a mi smo je prvi odsvirali uživo', prisjetio se tada frotmen grupe Aerodrom.