POSTOJE DVIJE VERZIJE TRAGEDIJE: Smrt Šabana Šaulića potresla je regiju prije 4 godine, ovako je proveo posljednje sate

Kralj narodne glazbe, Šaban Šaulić, poginuo je prije četiri godine.

Dragana Udovičić/Kurir

Regija je 17. veljače 2019. godine izgubila kralja narodne glazbe, Šabana Šaulića, koji je iza sebe ostavio zavidan opus pjesama.

Nitko nije ni slutio da se Šaban neće živ vratiti s nastupa u Njemačkoj, a teška prometna nesreća koštala je života legendarnog pjevača.

Dragana Udovičić/Kurir 

Subota, 16. veljače - dan prije strašne tragedije

Kralj narodne glazbe Šaban Šaulić u Njemačku se zaputio u subotu ujutru, na dan kad je trebao imati nastup u Bielefeldu. U Njemačku je otputovao avionom sa svojim prijateljem, glazbenikom Mirsadom Kerićem i kumom Slobodanom Bobanom Stojadinovićem. U avionu je sreo još nekoliko kolega: Seku Aleksić, Mayu Berović te Dragana Kojića Kebu. Seka je otkrila da je Šaban u avionu svo vrijeme bio nasmijan i da joj je priznao da se jedva čeka vratiti kući kako bi se odmorio. Kako je ispričao pjevačev kum, Slobodan Stojadinović, nakon nastupa koji je završen u tri i pol ujutro su otišli na spavanje i dogovorili se da on probudi Šabana u 6:15 kako bi krenuli na aerodrom. Kako je rekao, pjevač je bio nervozan i zamjerio prijatelju što ga nije probudio tri minute ranije.

DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR 

Nedjelja, 17. veljače - dan stravične tragedije

Iz hotela, Šaban se s prijateljem i kumom uputio automobilom autocestom ka aerodromu. Na dionici puta u okolini Bielefelda, automobilom su usporili zbog situacije na cesti. U tom trenutku na automobil u kojem se nalazio pjevač naletio je drugi automobil i pri velikoj brzini se zabio u njih! 'Seat' je od siline udarca udario u bankinu, a automobil je gotovo potpuno bio smrskan.

Instagram 

Kako su pisali njemački mediji, Turčin Alsin Levent, vozač koji je upravljao putničkim vozilom koji je udario u automobil u kojem se nalazio Šaban, išao je brzinom većom od 180 kilometar na sat. Levent je bio pod utjecajem alkohola i bez vozačke dozvole je upravljao automobilom marke 'Mazda', koji nije u njegovom vlasništvu. Dan nakon što je izazvao prometnu nesreću u kojoj su život izgubili Šaban i Mirsad, njemački sud je izdao nalog za njegovo uhićenje.

Dvije verzije Šabanove smrti - misterija koja je uzburkala javnost

Prva verzija bila je da je Šaulić nakon prometne nesreće sam izašao iz vozila bez vidljivih ozljeda, bio svjestan i govorio, ali ga liječnici na licu mesta nisu razumjeli jer je pričao na srpskom. Shvatili su da se žalio da ga boli grlo, da ga steže u grudima i da mu se stanje pogoršavalo. Pojurili su prema njemu, ubrizgali mu sredstvo za uspavljivanje te je pjevač zaspao. Ubrzo je na lice mjesta stigao i helikopter koji je došao prevesti pjevača što prije do najbliže bolnice.

Instagram 

Šabana su smjestili u bolnicu u Bielefeldu. Nakon što je Šaban primljen u bolnicu pojavile su se informacije da su ga reanimirali više od dva sata, međutim, pjevač se više nije probudio. U medijima su se tada pojavile priče da su Šabana nehotice usmrtili liječnici kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, pa čak i da je na njega izvršen atentat. S druge strane, njemački liječnici objavili su da smatraju da je pojas u automobilu od siline udarca stegnuo pjevača na mjestu gdje je došlo do pucanja aorte, te da pjevač nije izdržao i dočekao neophodnu operaciju koja bi mu spasila život.

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL 

Šabanov vozač i svirač Mirsad Kerić preminuo je u bolnici u Njemačkoj 18. veljače uslijed teških ozljeda glave koje je zadobio u nesreći, dok je jedini preživjeli u automobilu smrti Šaulićev kum Slobodan Boban Stojadinović.

Rezultati obdukcije stigli su 21. veljače

Obdukcija tijela pjevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je 21. veljače u Institutu za sudsku medicinu u Bielefeldu, a njemačka policija saopćila je da je kralj narodne glazbe preminuo od posljedica teškog sudara, koji se dogodio 17. veljače. Nema naznaka da je Šaban Šaulić preminuo zbog ozljeda ili drugih okolnosti koje nisu vezane s prometnom nesrećom - piše u nalazu, dok je policija navodila da 'obdukcijski nalaz nije u suprotnosti s ozljedama koje su nastale u prometnojnesreći, kao i da nema nikakvih naznaka da Šaulić nije imao sigurnosni pojas'.

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL 

Sahranjen je uz pjesmu 'Ne plači dušo'

Šaban Šaulić sahranjen je 22. veljače u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sahrani je prethodila komemoracija u Skupštini grada Beograda kojoj je nazočio veliki broj ljudi. Šaban je na vječni počinak ispraćen pjesmom 'Ne plači dušo', koju su odsvirali harmonikaši.

Ubojica je osuđen na tri godine i tri mjeseca

Turčin Alsin Levent prvobitno je osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog dvostrukog ubojstva iz nehaja. Međutim, u listopadu prošle godine njemu je kazna smanjena za tri mjeseca, a obitelj Šaulić je bila razočarana, a osim toga smatrali su da je prvotna kazna bila mala.

Youtube/Screenshot 

Njemački sud je ipak početkom ove godine odbacio reviziju presude koju je zatražio njemački građanin Alsin Levent, nakon što je osuđen krivim za prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi.