TRAGIČNA SUDBINA SRPSKE GLUMICE: Ostat će upamćena po mučnoj sceni iz hit filma, a umrla je u 31. godini

Srpskoj glumici Veri Dedović predviđali su velik uspjeh, no život joj je prerano prekinula teška bolest.

Screenshot YouTube

20. prosinca obilježene su 22 godine od smrti poznate srpske glumice Vere Dedović.

Lijepa, crvenokosa glumica za kratkog života ostavila je velik trag u susjednoj kinematografiji, a najpoznatija je svakako po ulozi učiteljice u legendarnom filmu 'Lepa sela lepo gore'.

Lepa sela lepo gore cijeli film  YouTube

Vera je rođena u Beogradu 1969. godine. Bila je studentica generacije Novosadskog sveučilišta 1994. Vera je tijekom života najviše radila na televiziji i u kazalištu, a uloga Cece u TV komediji 'Svadbeni marš' bila joj je prva glavna uloga.

Iako je tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća tumačila brojne zapažene likove, njezinu je karijeru obilježila debitantska glavna uloga u filmu Srđana Dragojevića 'Lepa selo lepo gora'.

Glumila je učiteljicu koju upoznajemo kao mladu i šarmantnu ženu, no ostala nam je u sjećanju po sceni u kojoj krvava i u groznom stanju ulazi u tunel, a junaci filma ne mogu se složiti tko će pucati u nju, jer sumnjaju da nosi eksploziv.

Screenshot YouTube 

Nažalost, sudbina je prekinula sve njene velike planove, želje i snove.

Bolovala je od agresivnog raka, a bitku je izgubila 19. prosinca 2000. godine u dobi od samo 31 godinu. Iza sebe je ostavila supruga Borisa i kćer Mašu.

Uhvatila je modernost glume. Malo je mladih ljudi koji su u stanju utrti put modernoj glumi, koristiti nove pristupe i nova sredstva, a Vera je u svom radu imala nešto inovativno. Ostat će tajna koliko je to bilo racionalno. Svoj odnos prema modernom kazalištu pokazala je ne teoretiziranjem, nego praksom. Dio tajne njezinih postignuća nedvojbeno jest u tome što je istinski voljela likove koje je glumila i publiku ispred sebe. Žao mi je zbog svih uloga koje nije odigrala, a najveće blago koje je Vera ostavila iza sebe je njena i Borisova kći Maša - rekao je jednom prilikom redatelj Boro Drašković.