Pjevač, gitarist, kompozitor i aranžer Krunoslav Kićo Slabinac, koji nas je napustio prije tri godine, vrlo je brzo postao jedan od najpopularnijih pjevača na našim prostorima, a njegove pjesme 'Plavuša', 'Pokloni mi jedan dan', 'Zbog jedne divne crne žene', 'Tri slatke riječi' postale su bezvremenski hitovi. Izvodio ih je s dušom i u svakoj pjesmi ostavio je posebnu emociju. Iza sebe je ostavio i dvojicu sinova Pavla i Ivana.

Krunoslav Kićo Slabinac
Davor Puklavec/Pixsell 

Jedna od najvećih ljubavnih balada s naših prostora sigurno je njegova pjesma 'Zbog jedne divne crne žene', a desetljećima se nije znalo da je pjesma posvećena Mirjani Antonović, koja je u javnosti poznata po svojoj borbi s Miroslavom Ilićem na sudu i sporovima koje su vodili kako bi dokazala da je pjevač narodne glazbe otac njenog sina Devina. Naime, svojedobno mu je bila ljubavnica, a iz afere se rodio sin kojeg pjevač nije htio priznati.

Mirjana Antonović i Miroslav Ilić
Privatna arhiva/Espreso 

Kićo je Mirjanu upoznao na američkoj turneji i to je bila ljubav na prvi pogled, ali očigledno jednostrana. Glazbenik je svojedobno ispričao kako se zaljubio u nju.

'Ali, da sam znao koliko ću zbog toga propatiti i drugima nanijeti bola, ne bih ništa pisao... Prestao bih pjevati. No, da krenem od početka. Odletio sam u New York na turneju i tamo, spletom okolnosti, upoznao divnu crnokosu djevojku. Zaljubio sam se kao dječak. I kao uvijek u našoj profesiji, dolazi ono najteže. Odlazak. Ne znam jesu li to već godine, ili sam po naravi takav, ali sam u avionu strašno patio. U toj srebrnoj ptici su se svi oduševljavali izlaskom sunca, a ja sam sjedio tužan i sam...', rekao je Kićo jednom prilikom.

Otkrio je i čime ga je povrijedila. Spletom oklonosti nisu bili u kontaktu 40 godina.

Mirjana Antonović
M.M./Pixsell 

'Naše poznanstvo i ljubav povrijedili su me na vrlo grub način. No, da kažem malo više o toj tajanstvenoj, kako su je neki nazivali. Zove se Mira i rodila se i živjela u našoj zemlji sve do svoje 4. godine. Zatim je otišla u Sjedinjene Američke Države. Poslije toliko godina sad je došla ovamo i nakon mjesec dana pojavio se mali intervju u jednom listu. Što je tu svega nadrobljeno! Nisam vjerovao svojim očima. Žao mi je zbog nje. Jedna iskrena inspiracija i ljubav tako su povrijeđene. Nije mi jasno zašto su se okomili na mene. Ja ni od koga nisam skrivao Miru, vodio sam je svuda sa sobom, i na izlete, i na koncerte. Voljeli smo se iako je prije bila udana, a to je zaista samo naša stvar. Zašto nisu mogli biti kavaliri prema jednoj ženi, a ne da je bezobzirno napadnu kojekakvim izmišljotinama', u jednom dahu priča Slabinac i nastavlja:

Krunoslav Kićo Slabinac
Žarko Bašić/PIXSELL 

'Ona je tada bila u braku koji je bio pred raspadom i kako je napisala u svojoj knjizi, mi smo se našli i uklopili jedno drugome u život. Nismo o tome smjeli ni govoriti. Prepreka je bila što je ona navikla na život na njujorškom asfaltu i dolazak u Osijek ili Zagreb nije dolazio u obzir, a ja se nisam vidio tamo. Ona je to naprasno prekinula, kako to već žene znaju! Našla je nekog drugog i prevarila me, da bih ja nju ostavio. Jako smo se ružno rastali, ružno za mene, ali o tome neću govoriti. Bilo je to 1974. godine. Nismo se više čuli nakon toga, ali zajedničke prijateljice rekle su mi da se isplakala kad je saznala da sam se oženio. Pjesmu sam napisao njoj, iako je ona tinjala u meni i prije, samo je bilo dovoljno da upoznam nekoga kome ću posvetiti tekst', ispričao je tada Kićo.

A onda je i Mirjana istaknula svoju stranu priče.

Mirjana Antonović Kićina je 'crna žena'
Nenad Kostić/Kurir 

'Bila je to velika, mlada, nevina ljubav. Bili smo jako mladi, gotovo djeca. Mislim da se samo jednom u životu na taj način može voljeti, i to se pamti. Bez obzira na to što se dogodi poslije, bez obzira na to kuda vas odvedu životni putevi, takve se ljubavi pamte. I iz takve ljubavi može nastati mnogo toga, kao što se rodila i ova pjesma. Kad se iskreno voli, onda se to samo od sebe dogodi', rekla je Mirjana.

Sudbina je namjestila, da se ipak, nakon četiri desetljeća sretu i obnove prijateljstvo, te su oko dvije i pol godine prije Kićine smrti ponovno postali bliski. Čuveni pjevač je upravo Miru pozvao prije operacije, kako bi se oprostio od nje, kao da je nešto predosjećao.

'U životu čovjek voli više puta, ali prva i tako velika ljubav koja se dogodi u ranoj mladosti ima posebno mjesto u duši. Kićo i ja smo praktično još bili djeca kad smo se zaljubili. Iz tog razdoblja i zbog moje duge crne kose potekla je najljepša balada na ovim prostorima', zaključila je Mirjana svojedobno.